16. juni 2011

Jonas Jonasson - Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvand

Jonas Jonasson
Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt
Modtryk
373 sider
8. jun-14. jun

Romanen handler om den hundredårige Allan Karlsson, der på sin hundred års fødselsdag beslutter sig for at kravle ud af vinduet, da han ikke vil være med til fejringen af sig selv med både borgmester, lokal avis og det hele.

Herefter rejser Allan rundt i Sverige i en måneds tid, og sikke en rejse det bliver. Allerede inden Allan har forladt hjembyen har han fået en kuffert med sig, som ikke tilhører ham - og som indeholder en frygtelig masse penge. Sideløbende med historien om den hundredårige Allan får vi fortællingen om Allans liv og levned - og hvem han ikke har mødt er ikke værd er møde. Allan har både mødt formand Mao og flere amerikanske præsidenter - og han har haft en finger med i spillet ved alverdens vigtige begivenheder i verdenshistorien.

I starten gik det fint med at læse romanen, men jeg forstår ikke helt den ovenud begejstrede omtale jeg har set af romanen. Efterhånden blev den bare træls og lidt for fantastisk og til sidst læste jeg den faktisk bare færdig for at kunne sige, at jeg havde gjort det-agtigt. Og det er livet altså lidt for kort til, når der er så mange gode bøger derude. Den minder lidt for meget om Bjarne Reuters Den iranske gartner, som jeg heller ikke var ubetinget begejstret for. Så en anbefaling herfra kan det ikke rigtig blive til.

1 kommentar:

Michael Krarup sagde ...

Tjahh, jeg var heller ikke udelt begejstret. Der var mange gode ideer (især pjevsede Kim Il Jong-historien kunne jeg godt lide), men måske noget humor som virkede lidt gammeldags på mig. Jeg havde også lidt kamp med at gøre mig helt færdig med bogen, som jeg havde haft større forventninger til...