16. november 2010

Lone Frank - Mit smukke genom

Lone Frank
Mit smukke genom - historier fra genetikkens overdrev
Gyldendal
307 sider
7. nov-15. nov

Mit smukke genom er en mindst lige så spændende fortælling, som Lone Franks tidligere bog Den femte revolution er det. Denne gang er det revolutionen inden for genetikken, der er genstand for Lone Franks fortælling.

Mit smukke genom tager udgangspunkt i Lone Franks gener, og fortællingen om hvad hendes gener kan fortælle om hende, hvad informationen kan bruges til og hvilken risiko hun har for at udvikle forskellige sygdomme. Det er en personlig bog Lone Frank har skrevet, og man kommer ind under huden på hende. Samtidig er det en rigtig god måde at illustrere udviklingen inden for DNA, RNA og genetikken generelt, og den satte en del tanker i gang hos mig omkring, hvor meget og hvor lidt vores gener egentlig siger om os.

Et interessant kapitel i bogen er diskussionen af, hvorvidt de perfekte gener findes. Det gør de ikke. Der findes nemlig altid risici og potentialer, og derfor må vi som mennesker stille os tilfredse med det mindst ringe.

Mit smukke genom holder sig hele vejen igennem til et relativt letforståeligt sprog - og fortællingen har absolut skærpet min interesse for gener og DNA. Faktisk har jeg endnu en bog stående på hylden om gener - nemlig Matt Ridleys Genom - Portræt af en art i 23 kapitler, som jeg nu har fået lyst til at kaste mig over. Det bliver imidlertid ikke lige med det samme, da der stadig er et par ulæste biblioteksbøger i hjemmet, og dem er der jo desværre afleveringsfrist på.

1 kommentar:

Anette sagde ...

Jeg er også meget begejstret for Lone Franks Mit smukke genom.

Og som dig, synes jeg diskussionen om, at det perfekte ikke findes er meget interessant og tankevækkende i en tid, hvor det perfekte virkelig dyrkes.