30. januar 2008

Lone Frank - Den femte revolution

Lone Frank
Den femte revolution. Fortællinger fra hjernens tidsalder
Gyldendal
305 sider
19. jan-29. jan

Titlen på bogen er et udtryk for den revolution som sker indenfor neurovidenskaben i disse år. Lone Frank har skrevet en spændende bog om de nyeste tiltag indenfor hjerneforskningen, og hun har interviewet forskellige centrale personligheder indenfor de forskellige felter i neuroforskningen. Bogen tager fat på så forskellige emner som, hvordan hjernen reagerer på religion, moral, lykke, økonomi og løgn. Der bliver i disse år udført diverse forsøg rundt omkring i verden, men primært i USA, hvor man undersøger, hvilke områder af hjernen, der er aktive, når folk tager fx moralske beslutninger. I Den femte revolution bliver disse forsøg beskrevet, og der bliver foretaget en diskussion af, hvordan disse forskellige forsøg kan påvirke vores fremtid. Kan en scanning af hjernen hos en forbryder komme til at afløse de løgndetektortests som er ret almindelige at anvende i USA?

Den femte revolution er en spændende bog med fokus på meget forskellige områder indenfor hjerneforskningen. Jeg blev i hvert fald overrasket over, da jeg læste den, hvor meget sådan nogle forskere umiddelbart kan aflæse ud fra en scanning af hjernen. Det bliver i hvert fald et felt indenfor den naturvidenskabelige forskning, som bliver spændende at følge i de kommende år.

5 kommentarer:

Emmaline sagde ...

Det lyder som interessant læsning! Jeg synes, det er spændende at læse om, hvad den "klump" i øverste etage egentlig kan præstere ;-) Det kunne være ret godt, hvis hjernescanning kan afløse løgndetektorer, den må være mere præcis, tror jeg...

Mia sagde ...

Emmaline - Det var faktisk også interessant læsning. Den kan godt anbefales i hvert fald.

Og ja, det er nemlig lidt vildt hvad øverste etage kan ;o) Og det er utroligt hvad forskerne kan se ud fra nogle aktiviteter bestemte steder i hjernen.

Anonym sagde ...

Jeg synes du glemte det allervigtigste: Var den svær??? Den lyder meget spændende, men også meget svær og derfor er den ikke kommet på min ønskeseddel. Hvad synes du?

Mia sagde ...

Jens - Jeg synes ikke umiddelbart den var svær. I starten af bogen er der en tegning og lidt tekst som fortæller hvor de forskellige dele af hjernen sidder og hvad de hedder. Så den kan man vende tilbage til i løbet af bogen, hvis det er. Så meget svær synes jeg ikke den er, men det er heller ikke bare sådan en man lige læser på en eftermiddag.

Maybe-not sagde ...

Har læst bogen, og kan kun sige den er glimrende. Men håber personligt ikke staten finder ud af at læse vores tanker på den måde...

Kammeratlig Hilsen http://ussrv2.blogspot.com/