7. februar 2010

Muriel Barbery - Pindsvinets elegance

Muriel Barbery
Pindsvinets elegance
Tiderne skifter
376 sider
3. feb-6. feb

I den centrale Paris i en ejendom med luksuslejligheder, der er beboet af rige familier er Renée portnerske, og har været dette i efterhånden 27 år. Hun er vidne til de rige familiers overdådige, men indholdsløse liv, og udadtil er hun selv den kedelige, gamle, fede og krakilske portnerske, der ser fjernsyn hele dagen. Men hvad de rige familier derimod ikke aner er, at hun er meget optaget af filosofi, litteratur og japansk kultur.
I romanen fortæller Renée på skift sammen med Paloma, en af de rige familiers børn, om det liv, der foregår i ejendommen.

Paloma er en usædvanlig 12 årig pige. Hun er meget begavet, og hun har besluttet, at hun vil gøre en ende på sit liv den 16. juni, da det er denne dag hun fylder 13 år. Indtil da vil hun opføre sig som alle forventer at hun gør, og hun vil ikke lade nogen bemærke, at hun ikke er en hel almindelig teenager.

Dette er dog lige indtil, der flytter en japansk mand, monsieur Ozu, ind i bygningen. Så er det slut for de to, Renée og Paloma med at leve i skjul, og sandhederne om deres interesser må på bordet, idet de opdager hinanden og deres fælles interesser, takket være monsieur Ozu.

Virkelig hyggelig roman, og ganske god. Meget anderledes end alt andet, jeg før har læst. Der er dog en del tekniske termer i romanen vedrørende blandt andet litteratur, men det ødelagde ikke min læseoplevelse. Det var god underholdning fra ende til anden. Slutningen var slet ikke som ventet, og jeg blev helt trist over den.

Klar anbefaling herfra.

4 kommentarer:

Lise sagde ...

Super spændende bøger du har læst, jeg har som altid lagt et par på min "ønske" liste hos biblioteket.

Håber du har det godt.

kærligst
Lise

Mia sagde ...

Hej Lise. Det er godt at høre, at der er inspiration at hente. Jeg har det godt og jeg håber også at alt er vel hos dig. Mvh Mia

Je m'appelle Erik Vinzent Arn Lawrence Linow sagde ...

Hej Mia

Oh boy, det med de ikke lykkelige eller i hvert fald deciderede ylykkelige slutninger har jeg det (heller) ikke godt med. En bog kan måske ikke altid ende lykkeligt, men så kan man måske lade ting stå lidt hen i det uvisse i stedet. (Det kan dog måske ikke altid lade sig gøre.)

Måske du vil sætte min nye litteratur blog på din links liste, jeg plotter dig på min.

http://litteratur-oplevelser.blogspot.com/

Hej Erik

Mia sagde ...

Hej Erik,

Nej det er ikke altid så sjovt med de ulykkelige slutninger, men på den anden side, så bliver det også for kedeligt, hvis de alle ender lykkeligt.

Der er hermed linket videre til din blog.

Mvh Mia