25. januar 2010

Stephen King - Efter solnedgang

Stephen King
Efter solnedgang
Lindhardt og Ringhof
399 sider
19. jan-23. jan

Her er tale om en samling, der indeholder 13 fortællinger. De er alle god underholdning, og alligevel ligger der noget lidt dybere i dem alle end bare lige det der nu er skrevet på papiret.

Faktisk synes jeg beskrivelsen på bagsiden er meget sigende, så jeg vælger blot at citere: "For King er grænsen mellem de levende og de døde ofte utydelig; vores virkelighed kan revne hvert et øjeblik og lade det onde slippe ind. Efter solnedgang; det er det tidspunkt, hvor intet er, hvad det udgiver sig for at være, hvor fantasien begynder at række efter skyggerne, når de opløses i mørket, og hvor man risikerer at blive skræmt fra vid og sans.

I Efter solnedgang leverer Stephen King en mageløs samling af fortællinger. Hvem andre end King forvandler et transportabelt toilet til en slimet fødselskanal. Eller en snusket beværtning til stedet for den udødelige kærlighed. Hvem andre lader en forurettet handelsmand samle en døvstum blaffer op uden at være klar over, at den tvase mand er en måske lidt for god lytter. Og hvem andre formår at ryste sine læsere i deres grundvold med historien om psykiateren, som bliver offer for den samme besættelse som sin patient - en besættelse, som måske kan redde verden."

Det ovennævnte siger det hele, og der er god underholdning fra første til sidste side, selvom der helt klart er nogle af historierne, der er bedre end andre.¨

Et par stykker jeg vil fremhæve er:

"De ting de efterlod" var en af de bedste fortællinger i samlingen. Her er tale om en person, der arbejdede i World Trade Center 11. september 2001, men som lige den dag besluttede sig for at blive hjemme. Det gjorde hans kollegaer til gengæld ikke, og nu hjemsøger kollegaernes ting personens lejlighed.

"N." er en anden rigtig god fortælling i samlingen. Den handler om psykiateren, der ender med at have den samme besættelse som sin patient, og det får nogle fatale følger. Yderst spændende læsning.

Jeg synes ikke Efter solnedgang er klassisk King, men jeg synes fortællingerne var gode, og jeg er nok egentlig også til den lidt mere uklassiske King.

4 kommentarer:

Robert sagde ...

Hej Mia
Tak for denne lille appetitvækker.
Jeg har altid været vild med King, men som dig, er jeg også mest til de mere uklassiske af hans historier. Det nyeste som jeg har læst af ham, virker lidt underspillet, i forhold til tidligere, det kan jeg godt lide.
"Efter solnedgang" vil jeg læse ved lejlighed.

Kh. Robert

Mia sagde ...

Hej Robert,

Det var så lidt :o) Jeg er glad for den vakte din interesse.

Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den.

Mvh Mia

Carsten sagde ...

Jeg har selv lige været i gang med King, nemlig Under the Dome. En stor og lang sag at tykke sig igennem! Jeg tror jeg skal have en lang pause med ham...

Mia sagde ...

Carsten - ja, jeg kunne godt se på din blog, at du ikke var videre imponeret af Under the Dome. Lidt træls - og specielt når nu den var så lang. Så er der så meget andet man hellere ville have læst.