24. maj 2009

Alaa Al Aswany - The Yacoubian Building

Alaa Al Aswany
The Yacoubian Building
Harper Perennial
255 sider
10. maj-18. maj

The Yacoubian Building handler om de personer, som bor i Yacoubian huset i Cairo i starten af 1990'erne. Romanen handler om personernes liv, og deres indbyrdes forhold til hinanden.
Vi møder bl.a. Taha, der er søn af dørmanden i Yacoubians hus, og som drømmer om at blive politibetjent. Drømmen brister for Taha, og han begynder i stedet på universitetet, hvilket får uhyggelige konsekvenser for hans skæbne.
En anden central person i bogen er Zaki Bey el Dessouki, der er en ægte playboy. Han elsker kvinder, men er hverken gift eller har børn. Zaki bor sammen med sin søster, og har et kontor i Yacoubians hus, hvor han tilbringer meget tid, og hvor han møder sine elskerinder.
En anden af Yacoubian husets beboere er Hatim Rasheed, som er chefredaktør på en fransk avis, der udkommer i Cairo. Hatim Rasheed er homoseksuel, og han er forelsket i Abd Rabbuh, der er politibetjent i det nordlige Egypten, men som lige pt. er i Cairo for at gøre militærtjeneste.
De forskellige skæbner i Yacoubian huset flettes ind i hinanden, og der er kommet en rigtig god fortælling ud af det, hvor personerne er levende fra første side

Den engelske udgave indeholder både en liste over de centrale personer samt hvem de er. Dette var en stor hjælp - specielt i starten - hvor man bliver kastet ind i historien fra første side. Der er ligeledes en liste med de virkelige personer, som nævnes i romanen og som har haft indflydelse på Egyptens udvikling, og specifikke udtryk er desuden forklaret nærmere i ordlisten bagerst i bogen - den eneste anke er, at der ikke i romanen er indsat en lille * eller andet, som indikerer, at ordet er forklaret nærmere i ordlisten.
Alaa Al Aswanys roman er virkelig anbefalelsesværdig, og har du ikke allerede læst den, så har du en rigtig god læseoplevelse til gode

Ingen kommentarer: