28. marts 2009

Thorstein Thomsen - Sne på hendes ansigt

Thorstein Thomsen
Sne på hendes ansigt
Rosinante
393 sider
19. mar-26. mar

Michalas mormor er død, 101 år gammel. Dette får Michala til at køre til Esbjerg for at sige farvel til hende, og på vejen dertil husker Michala tilbage til barndommen, og også før det. Hun husker tilbage til 1936, eller det vil sige hun husker tilbage på det hun har fået fortalt om tiden dengang - og samtidig bygger hun videre på de historier, som hun har fået fortalt om slægten Kryle.
Michala fortæller om morens, Karens, opvækst i en religiøs sekt i Vestjylland, og om flugten til Esbjerg, da mormoren ikke længere er højt profileret i sekten. Michala fortæller om hendes vilde år i Esbjerg, hvor stoffer spiller en ret stor rolle i hendes liv, men vi får også at vide, hvordan hun kommer ud af det og kommer videre med livet, som blandt andet bringer hende til Berlin, hvor hun underholder andre med anekdoter og fortællingerne fra Kryle-slægtens ikke så lidt begivenhedsrige liv.

Jeg kan ikke anbefale Sne på hendes ansigt. Grebet af den blev jeg aldrig, og jeg følte ikke, at jeg rigtig kom ind under huden på personerne. I det hele taget var Sne på hendes ansigt meget anderledes end jeg forventede. Havde forventet en typisk slægtsfortælling, men det er Sne på hendes ansigt ikke; der er flere gange, hvor der digtes videre på historier, som ender med at blive for utrolige/underlige, og i det hele taget fungerede romanen bare slet ikke for mig.
Havde ellers set frem til at få en god læseoplevelse, da noget af romanen jo foregår i min hjemby Esbjerg, men der blev jeg slemt skuffet. Måske var mine forventninger til romanen bare for høje, men på den anden side, har jeg også set flere rosende anmeldelser af romanen, så jeg troede mine forventninger kunne blive indfriet.

Som et lille kuriosum til sidst så foregår romanen, som nævnt, delvist i min hjemby Esbjerg, men ikke nok med det, så er forfatteren Thorstein Thomsen faktisk opvokset i Kgs. Lyngby omkring 300-400 meter fra, hvor jeg bor nu. Ret pudsigt sammentræf synes jeg :o)

6 kommentarer:

Hanne sagde ...

Læste også romanen af hjem-egns-nostaligiske grunde og var nøjagtigt lige så skuffet. ÆV! Hvis du er til krimier (og ikke har læst dem endnu) så på Jens Henrik Jensens serie der starter med Økseskibet. Den foregår også i Esbjerg/Fanø :)

Mia sagde ...

Hanne - Faktisk helt rart at høre andre som også er skuffet over romanen, for jeg synes kun jeg kunne finde positive anmeldelser af den.

Jeg har allerede læst (og skrevet om) Jens Henrik Jensens to krimier, Økseskibet og Kulmanden. De var også meget meget bedre, men der var man heller ikke tvivl om, at han selv kommer fra området - beskrivelserne af Esbjerg er så meget mere rammende i de to krimier end de er i Sne på hendes ansigt

Søren sagde ...

En roman der foregår i Esbjerg? Hvem skulle have troet det muligt??? :-)

Som barn kom jeg en del i Esbjerg, og husker tydeligt dunsten. De lokale påstod, at det ikke var lugten af fisk, men af penge :-)

Mia sagde ...

Søren - Jow jow, Esbjerg er skam også kommet på det litterære kort ;o)

Og det er nemlig sådan de lokale siger: Her lugter af penge, når her lugter af fisk. Fiskelugten er dog ikke særlig tit på besøg mere - det er fiskeriet på havnen simpelthen for dødt til. Der sker faktisk intet på fiskefronten mere i Esbjerg.

Carsten (eskapisten.dk) sagde ...

Se se. Jeg er skam også fra Esbjerg.

Gad vide om Esbjerg udklækker mange bogorme? :)

Mia sagde ...

Carsten - Sikke et sjovt sammentræf :o)

Måske vi bare er født til at være bogorme herovre i det sydvestjyske :oD