18. august 2008

Chad Kultgen - En helt almindelig han

Chad Kultgen
En helt almindelig han
People's Press
251 sider
16. aug-17. aug

Lad det være sagt med det samme - den her bog henvender sig kun til hankønsvæsener! Og jeg læste den kun færdig, fordi den var så letlæst, og fordi jeg jo trods alt var lidt nysgerrig omkring slutningen på bogen.
Men kort fortalt handler bogen om den her helt almindelige han (som forhåbentligt ikke er helt så almindelig endda), der har en kæreste, Casey, som han egentlig bare har, fordi han så er sikker på at få noget sex. Da Casey begynder at snakke om, at de skal giftes, fordi hendes mor har spurgt om det, ender den helt almindelige han med at slå op med hende, da bryllupsplanlægningen lige er startet. Den helt almindelige han har mødt en anden, Alyna, som han tilfældigt stødte ind i på et fly, og som han flere gange siden løber på. Og nu må han så bare date hende, hvilket resulterer i et nyt forhold, som han på overfladen ser ud til at være glad for, men som i sidste ende ender ud med at indeholde de samme issues, som han havde i forholdet med Casey.
Der er mere til historien end der er fortalt her, men alt skal jo ikke afsløres ;o)

Sproget er et kapitel for sig - jeg har i hvert fald ikke set noget lignende i andre bøger. Et citat illusterer det vist egentlig bedst. Her et som er fra første gang den helt almindelig han tager på date med Alyna: "Da vi svinger ind på parkeringspladsen, halvlæner hun sig hen over mig for at sætte en cd på plads i holderen ved solskærmen og strejfer mig med den ene af sine patter. Den er lidt mindre end jeg oprindeligt husker den, men alligevel en stenhård B-skål. Jeg forestiller mig at hun rider mig, mens jeg slikker og bider i hendes nitter." Og det bliver blot meget "værre" og meget mere vulgært...

En helt almindelig han lever fint op til den nye betegnelse, som er blevet hæftet på den: dicklit. Hvilket jo selvfølgelig skal ses som den mandlige pendant til chicklit'en, som er et hit hos mange piger/kvinder i disse år.
Jeg er ikke særlig begejstret for bogen, og som nævnt indledningsvis, så læste jeg den færdig, fordi jeg kunne se, at det trods alt var relativt begrænset, hvor mange timer jeg ville ende ud med at bruge på den, og så måtte jeg også lige have slutningen med.
Ikke nogen anbefaling herfra, selvom der nu nok skal være nogen som finder bogen god :o) Fik kæresten til at læse et par linier eller tyve i den og han var heller ikke særlig positivt stemt. Her i lejligheden er En helt almindelig han altså godt og grundigt nedstemt.

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Dicklit - det har jeg altså aldrig hørt om før. Tak for den litterære opdatering, hehe.

Jeg kunne da godt lade mig friste af den bog. Sorry.....

Kristian sagde ...

Han overdriver 'den almindelige han' af flere grunde. Dels for at forstærke pointen - hvad man så end analyserer sig frem til, at den er - dels - og nok først og fremmest - for at få tilstrækkelig opmærksomhed. Alle, selv de der roser bogen, er besynderligt nok enige om, at den vel dybest set ikke er vanvittigt god, selvom den mange steder beskrives som sjov. Nogle har sammenlignet den med en moderne 'American Psycho', men lige så mange - sikkert flere - mener, at den sammenligning ikke holder, da Kultgen slet ikke har et lige så gennemslagskraftigt statement og ikke formår at chokere på samme måde - for så langt ude er det heller ikke at tænke på sex hele tiden i forhold til at slå ihjel hver nat. Den må i så fald blive en 'American Psycho Light'. Jeg tror folk lader sig rive med, fordi USA har en tendens til at gå i selvsving ved visse smålatterlige normbrud. Jeg har mine tvivl om den vil blive husket, selvom den opmærksomhed den har fået vidner om det modsatte.

Kristian sagde ...

Dermed i øvrigt ikke sagt, at den ikke kan være en fornøjelig oplevelse.

Mia sagde ...

Jens - Så vidt jeg ved, så består genren dicklit også kun af En helt almindelig han indtil videre ;o)

Og lad dig endelig friste - jeg tror skam den er mere for mænd end kvinder :o)

Mia sagde ...

Jens - Har du i øvrigt slet ingen kommentarer til Enhver af Philip Roth? :o

Mia sagde ...

Kristian - Jeg har godt læst at folk trækker paralleller til American Psycho, men jeg må indrømme, at jeg ikke er hoppet med på den bølge. American Psycho er bare så meget mere chokerende og vild end En helt almindelig han er det. Så det med light versionen er vi i hvert fald helt enige om.

Om den vil blive husket - jeg håber det ikke helt. Og tror måske mest det er et udtryk for normbruddet, at den har fået så meget opmærksomhed. Jeg tror den er gået i glemmebogen om få år.

Og jeg tror såmænd sagtens den kan være en fornøjelig oplevelse - jeg har vist bare det forkerte køn når vi snakker om læsningen af denne bog ;o)

Kristian sagde ...

Jamen så er vi jo ret enige der :-)

marianne sagde ...

Er man en sær kvinde hvis man syntes den var god på den sære måde. Jeg synes det var befriende for en gangs skyld at læse noget letlæst som ikke var chicklit..

Giver det mening?

Mia sagde ...

Marianne - Bestemt man ikke er sær :o) Vi har da bare hver vores mening om tingene - bøger er jo virkelig noget individuelt noget. Det er i hvert fald sjovt at læse anmeldelser og så nogen gange se hvor uenige folk er. Og andre gange er der bare enighed over mere eller mindre hele linien.