14. august 2008

Philip Roth - Enhver

Philip Roth
Enhver
Gyldendal
199 sider
12. aug-13. aug

Hovedtemaet i Roths roman Enhver er mandens møde med dødeligheden. Hans første møde med døden sker i barndommen på den idylliske strand, hvor familien holder sommerferie tæt ved, og ellers er det primært i alderdommen han bliver skræmt af, at hans jævnaldrende dør og, at han selv bliver indhentet af en masse fysiske skavanker, hvor han gennemgår adskillige operationer for at få udviddet sine blodårer - og det er da også en af disse operationer, som ender med at tage livet af ham.
Familielivet er en stor prøvelse for Enhvers hovedperson. Han bliver gift - og skilt - tre gange, får tre børn - i sit første ægteskab to drenge, som foragter ham, og i det andet ægteskab, med Phoebe, en datter, som elsker sin far.
"Enhver" har en bror, Howie, som han elsker højt, men som han efterhånden ender med at foragte, fordi han er i så god fysisk form, og ikke lider af de skavanker, som "Enhver" selv oplever på sin egen krop i løbet af årene. "Enhver" er sådan set ved at blive ædt op af bitterhed og misundelse.
Karrieremæssigt er Enhver art director i New York, og han er endda en succesfuld en af slagsen.

Det er "Enhver" som har spoleret sine tre ægteskaber, og det er også "Enhver" som føler den bitre misundelse overfor sin bror, som har sit gode helbred i behold. "Enhver" er faktisk blevet til en mand, som han ikke har lyst til at være.

Jeg har aldrig læst noget af Philip Roth før, men jeg er virkelig positiv. Enhver er en virkelig god roman, men hvorfor? Det har jeg faktisk svært ved at svare på. Der sker handlignsmæssigt ikke ret meget i Enhver, men alligevel blev jeg berørt af den, berørt af Enhvers skæbne og de ting han må igennem. Og alligevel følte jeg også en form for aversion mod nogle af de handlinger som Enhver foretager sig.
Men jeg vil mere end anbefale Enhver. Det er simpelthen en virkelig god roman, Roth her har begået.

Jens - jeg ser frem til om du har nogle yderligere kommentarer :o) Og jeg ser selvfølgelig også frem til om der er andre som har noget at bidrage med. Andre som har læst den og har en helt anden opfattelse?

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Jeg har desværre ingen kommentarer. Hvis jeg skulle skrive om bogen lige nu, så ville mit indlæg ligne dit. Men jeg er nødt til at læse bogen igen, for jeg er helt sikker på at der er meget mere i den historie. Måske er det en af den slags bøger som man er nødt til at læse flere gange før man endelig opdager dybden.

Men jeg synes det er sjovt, at du blev lige så påvirket som mig - og du har lige så svært ved at forklare hvorfor. Det er virkelig en fascinerende bog.