24. juni 2008

Terry Pratchett - Equal Rites

Terry Pratchett
Equal Rites (nr. 3 i Discworld serien)
Transworld Publishers Ltd
213 sider
11. juni-23. juni

Troldmanden Drum Billet ved, at han snart skal dø, og han tager derfor hen til et sted, hvor den ottende søn af en i forvejen ottende søn er ved at blive født, da denne søn er forudbestemt til at blive en troldmand. Drum Billet glemmer bare lige at tjekke kønnet på barnet, og det viser sig at være en pige. Der er det dog for sent og Drum Billet har derfor allerede videregivet sin stav til Eskarina Smith, kaldet Esk.
Esk bliver ældre, hun viser sig at have ukontrollerbare kræfter, og den lokale heks Granny Weatherwax, hvor Esk har boet i et par år for at lære heksemagi, beslutter sig for at tage Esk med til Ankh-Morpork, og Unseen University, så hun kan komme i lære som troldmand. Men det er ikke let, idet det på Discworld er sådan, at det kun er mænd, som er troldmænd, og kun kvinder, som er hekse.
Esk's første forsøg på at komme i lære som troldmand fejler, men Granny Weatherwax finder en anden metode: hun får Esk ind som tjener, og her følger Esk Simons udvikling som troldmand. Simon har Esk i øvrigt tidligere mødt på sin vej til Ankh-Morpork, idet det var sammen med Simon og dennes far, at Esk første gang kom ind på Unseen University. Imens Esk fungerer som tjener på Unseen University kæmper hun videre for, at hun skal få mulighed for at komme i lære som troldmand.

Endnu en genial Discworld bog - umiddelbart den, som jeg indtil videre, vil udnævne som den klart bedste. Det er en hyggelig historie vi her får fortalt, og man lever sig ind i den fra første side. Der er kun én ting at sige: Læs den :o)

En grundigere handlingsbeskrivelse kan findes her.

2 kommentarer:

Mumrikken sagde ...

Hopper du lidt rundt i serien eller er det bare ikke alle bøgerne, du skriver om her?
De kan måske uden problemer læses uafhængigt af hinanden? :)

Mia sagde ...

Jeg skriver om alle bøgerne her. Så jeg hopper lidt rundt i serien. Men de kan læses uafhængigt af hinanden - i hvert fald sådan til dels. Jeg læser dem efter emne, og ud fra hvad kæresten har stående på reolen. Men fx med nogle af de tidligere hvor jeg læste Mort og derefter Reaper Man - dem læste jeg lige efter hinanden fordi Death er central i begge romanerne.

Og ellers så er det primært kæresten der guider mig rundt i hvad jeg bør læse som det næste for at det giver mest mening :o)