2. december 2007

Dennis Gade Kofod - Nexø Trawl

Nexø Trawl er omdrejningspunktet i denne roman om tre generationer fra Bornholm. Mads Toft er grundlæggeren af firmaet Nexø Trawl, og det er firmaet, som er en vigtig del af den succesrige fiskeindustri helt indtil Mads dør.
En anden af Nexøs borgere er fiskeren Esben, som er højt elsket af sin Sanne, og som er kendt for sine drukture og vildskab.
Esben og Sanne har sønnen Thomas, og hos ham bryder Esbens indestængte vildskab ud i fuldt flor. Igennem jeg-fortælleren hører vi om Thomas' liv på Bornholm i 80'erne og 90'erne - et liv som primært er præget af druk og stoffer, og hvor det gælder om at være den første til at prøve det hele. Thomas' udskejelser er en hemmelig del af hans liv, som forældrene intet kender til. Livet er hårdt ved Thomas, men han begynder efterhånden at falde til ro sammen med Sabine. Da roen er ved at indfinde sig bliver Thomas dog udsat for noget, som ødelægger det hele, og det er det som udløser, at han sprænger sig selv i luften i en lille jolle ud for Nexø.

Nexø Trawl er en god og letlæst roman. Jeg havde gerne ønsket lidt mere kronologi i opbygningen af romanen, da det flere gange blev lidt svært at holde styr på, i hvilken rækkefølge begivenhederne foregik. Alligevel er det dog også en af styrkerne, at trådene flettes sammen i overbevisende stil, selvom kronologien i romanen er meget lille.
Nexø Trawl er klart anbefalelsesværdig - man bliver ført ind i livet hos fiskerne, og det sker på en rå og brutal måde, men det fungerer godt. Man føler virkelig med Thomas, Esben og alle de andre Nexøbeboere.

Ingen kommentarer: