20. november 2007

Marina Lewycka - En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk

En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk handler om immigrant familien Majevska, der kom fra Ukraine til England for efterhånden mange år siden. Familien er ikke ligefrem indbegrebet af ordet kernefamilie og de to søstre Vera og Nadezjda, har ikke set hinanden i to år efter moren, Ljudmilas, død. Deres 84-årige far, Nikolaj, lever dog stadig i bedste velgående, og da han forelsker sig på ny i en 36-årig blond ukrainsk kvinde, Valentina, med store bryster og tilmed vil gifte sig med hende, så bliver de to søstre nødt til at stå sammen om at afværge giftemålet. Og det til trods for, at de har en masse indestængt vrede og negativitet, som er rettet mod hinanden. Men med farens forestående giftermål har de fået en sag, som har givet dem noget fælles at blive forenet omkring, og de giver ikke op før forbindelsen med faren og Valentina er brudt.
I mellemtiden bliver Nadezjda dog yderst interesseret i Valentinas gøren og laden og hun beretter minutiøst hver en begivenhed og udviklingen i sagen omkring Valentina og faren til søsteren Vera. Hvad de to søstre ikke gør for at få forbindelsen mellem faren og Valentina til at stoppe er ikke småting, og det er ret sjovt på den tragikomiske måde.

Titlen på romanen hentyder til den bog, som faren er ved at skrive sideløbende med alle de begivenheder, som berettes i historien, og der er flere steder i romanen uddrag fra bogen om traktorens historie.
En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk giver desuden et indblik i, hvordan Ukraine er i dag, og hvordan forholdene var under Anden Verdenskrig, så jeg blev i hvert fald klogere på historiske og kulturelle aspekter i landet, da jeg læste romanen.

Romanen er tragikomisk, men også ret skæg - jeg trak i hvert fald på smilebåndet flere gange, selvom situationen ikke var decideret skæg, men nærmere så tragikomisk at der ikke rigtig var andet at gøre. En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk er bestemt anbefalelsesværdig. Den er ret anderledes end mange andre bøger jeg har læst, men det gør den bestemt ikke ringere - snarere tværtimod. Og så lad dig ikke snyde af det kedelige omslag; inden i er bogen nemlig slet ikke kedelig, men derimod sprudlende og sjov.

Ingen kommentarer: