14. oktober 2007

Hardback eller hardback med smudsomslag? Hæftet eller paperback?

Inspireret af en anden bogblog, som jeg kom forbi kom jeg til at overveje, hvilken indbinding jeg foretrækker på mine bøger.

Havde jeg råd ville jeg klart foretrække at have alle mine bøger i en hardback indbinding, men jeg synes tit, at de er for dyre. I det hele taget synes jeg, at bogpriserne på nyligt udkomne bøger er ret høje, i hvert fald på en SU, selvom Bilkas bogshop og saxo.com dog havde en hel del konkurrence kørende om prisen på den nye af Stieg Larsson. Den var helt nede i 95 kr hos Bilkas bogshop på et tidspunkt i går, men den blev hurtig sat op igen, da saxo.com igen satte prisen op hos dem. Generelt så varer det jo sjældent så længe igen, inden der dukker en billigere hardback udgave op eller eventuelt en paperback udgave. Nogen gange er jeg bare frygtelig utålmodig, specielt hvis det er en bog jeg virkelig ser frem til at læse ;o)

Nå, tilbage til emnet: Hardbacks er klart at foretrække, fordi de holder længere, og ryggen bliver ikke nær så hurtigt ødelagt, som det kan være tilfældet med en paperback.
Fordelen ved paperbacks er, at de ikke vejer nær så meget i tasken, hvis man lige skal have en bog med til bus- eller togturen, men ulempen er så til gengæld, at en paperback hurtig bliver laset efter et par ture i tasken. Og som jeg tidligere har udtrykt, så foretrækker jeg jo, at bøgerne skal være pæne, også selvom man har læst i dem ;o)

En anden mulig indbindingsform er den hæftede. Her er også tit tale om, at prisen er ret høj, selvom der rent faktisk bare er et tyndt omslag omkring bogen med en forside og bagside, der er bukket en flap ind på. Her er det vist nærmere papirkvaliteten, der spiller ind, og medfører den ret høje pris. Generelt er jeg ikke vilde med hæftede bøger, da kvaliteten af omslaget er for lav, i forhold til den pris man betaler for bogen.

En hardback med smudsomslag er en udmærket indbinding, men jeg bliver hurtigt træt af, at smudsomslaget nemt bliver ødelagt, og tit tager jeg det faktisk af bogen når jeg læser den, fordi jeg synes det driller mig.

Jeg tror min bogsamling består af nogenlunde lige dele hardbacks og paperbacks, men der har da også sneget sig både et par hæftede ind og nogle stykker i hardback med smudsomslag.
Det foretrukne er klart hardbacks og herefter paperbacks, mens jeg er ret indifferent overfor om de sidste er hæftede eller om de er hardbacks med smudsomslag

Jeg indrømmer, at jeg ved, hvordan jeg gerne vil have det, når det gælder indbindingen af mine bøger, men det er sørme ikke altid forlagene lader mig få min vilje ;o) Nu er jeg så bare nysgerrig efter at høre, hvad I andre har gjort jer af tanker omkring det, hvis I da nogensinde har tænkt over det. Og ellers så tænkt lige over det nu, og smid en lille kommentar, så jeg kan blive klogere på om det kun er mig, der har mine favorit indbindinger ;o)

Hvad foretrækker du? Hardback, hardback med smudsomslag, hæftet eller paperback?

10 kommentarer:

Stine sagde ...

Jeg har det som du. Paperbacks bliver nemt slidte, hæftede lige så. Hardbacks med smudsomslag får jeg altid ødelagt smudsomslaget så nu tager jeg det konsekvent af med mindre bogen står i reolen. Almindelige hardbacks er klart at foretrække!

Mia sagde ...

Stine - Ja, vi er da helt enige må man sige :o)

Aboutabook sagde ...

Jeg er også mest til hardbacks, om det er med eller uden smudsomslag gør ikke så meget, jeg tager altid omslaget af mens jeg læser bogen. Jeg vil dog sige, at jeg har mange af alle typerne, paperbacks simpelthen fordi jeg tit syntes det er alt for dyrt at købe andet, ja selv paperbacks er jo dyre herhjemme.

JJ

Mia sagde ...

JJ - Jeg er helt enig i, at selv paperbacks er dyre herhjemme. I min lokale boghandel har de dog i løbet af sommeren fået sådan nogle pocket paperbacks fra flere forskellige forlag, som koster mellem 49 kr. og 79 kr. Det er lige til at klare, men kvaliteten af papir osv. er jo selvfølgelig også derefter.

Stine sagde ...

Jeg synes det ser fint ud i reolen med smudsomslag, men det fungerer ikke i praksis synes jeg.

Og ja, bøger er dyre. Og når man tænker på hvor få penge forfatterne egentlig får pr. bog (kan ikke huske tallet, men det er ikke så stort) så er det godt nok dyrt at trykke bøger herhjemme.

Mia sagde ...

Stine - Det er rigtigt, at det ser pænt ud på reolen når der er smudsomslag på bøgerne, men jeg tager det også af hver gang jeg læser en bog, så omslaget tager ikke meget smuds i hvert fald ;o)

Enten er bøgerne dyre at trykke eller også har forlagene bare en høj avance? Jeg ved ikke om det er det ene eller det andet der spiller ind, men det er dælme træls ;o)

aboutabook sagde ...

Der er vel også nogle af de berømte danske afgifter af en eller anden slags på. Det skulle da være sært hvis bøgerne ikke er pålagt en eller anden afgift.

Mia sagde ...

JJ - Der er da i hvert fald den obligatoriske moms, hvilket jo heller ikke ligefrem gør priserne mindre

Klaus sagde ...

hæftede bøger har jo den fordel, at de (formentlig) holder noget længere og personligt holder jeg stadig meget af opsprætningsritualet... paperbacks og hardbacks er skåret og limet i ryggen og når den lim ikke holder længere så... endelig er der papiret, hvor syrefrit (men dyrere) papir er beregnet til at skulle holde i århundreder i modsætning til den ubestemmelige papirmasse der benyttes til billige udgaver... tidligere var det udbredt at bogelskere fik deres foretrukne, hæftede eksemplarer indbundet og på den måde forlængede deres liv med yderligere nogle århundreder... køber i slet ingen antikvariske bøger..?

Mia sagde ...

Klaus - Tak for dit indlæg. Jeg blev klogere af det :o)

Mht. antikvariatiske bøger så er der ikke rigtig et sted her i byen, hvor jeg synes de har noget at byde på. Her er kun, efter hvad jeg kender til, et par byttecentraler og det er primært ret hærgede paperbacks de sælger, og som de tager en for høj pris for efter min mening. Bøger som kan købes fra ny af til omkring de 100 kr. koster rask væk 60-80 kr. hos byttecentralerne, og så vil jeg altså hellere give de få penge ekstra og få et eksemplar som er nyt og pænt.
Byen mangler et rigtig antikvariat for det ville jeg elske at besøge, og jeg gør det gerne hvis jeg er i andre byer og falder over et.