24. juli 2007

Zadie Smith - Om skønhed

Om skønhed er Zadie Smiths hyldest til E.M. Forsters 'Howards End' og hovedpersonen i Om skønhed hedder netop også Howard Belsey.
Howard er en hvid engelsk kunsthistoriker, som underviser på det amerikanske universitet, Wellington. Han er gift med den afroamerikanske Kiki fra Florida, der arbejder som sygeplejerske på det lokale hospital. Howard og Kiki har sammen tre teenagebørn, Jerome, Zora og Levi. Howard er ved at skrive en bog om Rembrandt, men arbejdet er næsten gået helt i stå, og samtidig har Howard haft en affære med en af hans og Kikis gamle venner, hvilket er ved at ødelægge hans ægteskab fuldstændig.
Krisen bliver dog fuldendt, da Howards ærkerival, Monty Kipps, som også er kunsthistoriker og Rembrandt ekspert, bliver ansat på det samme universitet som Howard.
De to familiers liv bliver viklet ind i hinanden på alle mulige og umulige måder, og flere gange tænker man, nu kan det ikke blive værre, og alligevel så sker der lige endnu en ting, som ikke just forbedrer forholdet mellem familien Belsey og familien Kipps.

Titlen på romanen, Om skønhed, hentyder til personerne i bogen, som alle på en eller anden måde beskæftiger sig med skønheden, hvad enten det er i forbindelse med kunst, poesi, musik, men bestemt også i forbindelse med den ydre og indre skønhed, som ethvert menneske har, og den kærlighed, som man har til sig selv og hinanden, og dem man omgiver sig med.
Samtidig indeholder romanen dog også det modsatte aspekt af skønheden, nemlig synden, som primært kommer til udtryk gennem utroskabet, som er et gennemgående emne i det meste af romanens mange sider.

Zadie Smith har gjort det igen. Om skønhed er MINDST lige så fantastisk som Hvide tænder. Her er tale om en murstensroman på næsten 600 sider, men den sluttede alt for tidligt. Jeg har slugt siderne, og nydt hver og en af dem. Læs den hurtigst muligt. Her er virkelig tale om en fantastisk læseoplevelse, hvor sproget er sprudlende og præget af humor, men sproget er stadig letlæseligt og man flyver gennem siderne.

3 kommentarer:

Stine sagde ...

Jeg har Zadie Smith til gode - men min kollega var knap så begejstret for "Om skønhed", mildt sagt meget skuffet. Det er nogle gange tankevækkende, hvor forskelligt man oplever bøger. Dejligt, at du kunne lide den :)

Mia sagde ...

Du har helt ret. Det er sjovt så forskellig opfattelse man kan have af den samme bog. Jeg har set andre anmeldelser som kritiserer Zadie Smith for, at Om skønhed er for fin og ren og uden ridser. Men jeg kunne helt bestemt godt li' den :o)

Jeg synes du skulle skrive Zadie Smith på listen over must read i fremtiden ;o)

Deborah sagde ...

Jeg har bestilt "Hvide tænder" på biblo. Så må vi se, hvad jeg synes. Den her lyder også god, men som sagt, kan det jo være meget forskelligt, hvordan vi oplever.