10. juli 2007

Jan Sonnergaard - Radiator trilogien

Jan Sonnergaard har her skrevet 3 fremragende novellesamlinger, der er samlet i Radiator trilogien. Titlerne på de 3 novellesamlinger er Radiator, Den sidste søndag i oktober og Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen.
De 3 novellesamlingers formål er at beskrive danskerne i 1990'erne. Og sikke et fremragende billede de får tegnet. Radiator koncenterer sig om de fattige, arbejdsløse og studerende, mens Den sidste søndag i oktober omhandler middelklassen og Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen omhandler de rige i Nordsjælland.
Mange af novellerne er meget barske, men de får også tankerne i gang. Specielt gjorde de to noveller 'William' og 'Bananfluerne' et stort indtryk på mig.
'William' omhandler et kærestepar der er på café, og hvor en tilfældig mand kommer hen til dem og trænger sig på. Han får dog lov at sætte sig og fortæller fuldstændig umotiveret, hvordan en dreng blev behandlet i skolen af hans kammerater, som var alt andet end søde ved ham... Det viser sig så rent faktisk, at det er fortælleren selv, som det gik udover, da han var barn. 'William' fik virkelig mine øjne op for, hvor onde børn ret faktisk kan være ved hinanden, men jeg håber også, at der i dag bliver grebet ind, hvis nogen bliver så dårligt behandlet, som det er tilfældet med drengen i 'William'.
'Bananfluerne' omhandler en fyr, som flytter ind i en lejlighed og ret hurtigt bliver træt af underboen, der hele tiden støjer usandsynligt meget, og meget tit skændes en hel del med de skiftende kærester. Fyren flytter hjem til forældrene i nogen måneder, og da han vender tilbage til lejligheden er der pludselig meget stille hos underboen og han plages af en sværm af bananfluer, som blot bliver større og større. Der går måneder, og en dag kommer politiet forbi og spørger, hvad han ved om underboen. Det viser sig, at hun er død og har været det i længe uden at nogen har reageret. 'Bananfluerne' fik mig virkelig til at tænke over, at det er skræmmende, at sådan noget virkelig kan ske i Danmark uden, at der er nogen der opdager noget... Og denne novelle viser også en hel del om danskernes berøringsangst.

Der er kun en ting at sige, og det er, at hvis du endnu ikke har læst Jan Sonnergaards noveller, så gælder det bare om at komme i gang. Her er virkelig tale om en meget god læseoplevelse, og jeg er glad for, at jeg tog en af kommentarerne på min blog alvorligt om, at jeg ikke skulle starte på novellerne i eksamensperioden. De er virkelig fængende, og man må hellere lige se, hvad ham Jan Sonnergaard nu finder på at skrive noget om i den næste novelle.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Vi havde besøg af Jan Sonnergård på mit gymnasium hvor han holdt foredrag om den første "Radiator". Jeg må med skam indrømme at jeg ikke er kommet igennem dem, men blev ret fascineret af årsagen til at han døbte sit værk "Radiator": På forfatterskolen havde en af hans undervisere sagt at det var vigtigt at vælge en fængende titel som gerne måtte give hints om handlingen og dernæst tilføjet "Ja det man kan jo ikke kalde et værk Radiator og tro at der er nogen der gider læse det!" .. Han har nok fortrudt de ord sidenhen ;)

Mia sagde ...

Fedt med besøg af Jan Sonnergaard på gymnasiet. Hvorfor skete der aldrig sådan nogle spændende ting på mit gymnasium? Den mest kendte vi havde på besøg der var Sigurd Barett fra det der børne tv. Haha.

Og jo, mon ikke den underviser har fortrudt det ret mange gange siden. Sonnergaards noveller er da i hvert fald blevet rost og læst meget siden de udkom, men sjovt, at det var det som gjorde at Sonnergaard kaldte den først Radiator. Men nu jeg tænker over det, så var der jo faktisk heller ikke en novelle i den første bog som hed Radiator, hvorimod 2. og 3. del jo er titler på to noveller i de to bøger.

Men jeg synes nu du har en god læseoplevelse til gode ;o)

Anonym sagde ...

Faktisk er det ikke tilfældigt at hans lærer lige præcis brugte ordet "Radiator" som eksempel på en dårlig titel. "Radiator" har længe været kendt i litteraturkredse som det danske sprogs MINDST poetiske ord, derfor er det også en meget kontroversiel, og dog intelligent,titel.

Mia sagde ...

Anonym - Interessant betragtning. Det vidste jeg ikke :-)