22. maj 2007

Jørn Riel - En antikvarboghandlers erindringer

En antikvarboghandlers erindringer handler, som titlen antyder, om en antikvarboghandler og dennes erindringer. Bogen indeholder 36 forskellige erindringsglimt fra antikvarboghandler R. Hansens liv.
R. Hansen har tidligere været brolægger, men efter en arv fra hans moster er han nu blevet antikvarboghandler på Vesterbro. Han sidder hver dag og sælger bøger, og helst kun dem som han selv har læst, selvom det er umuligt at følge med til det.
Som barn boede R. Hansen sammen med sin kvindeelskende, virile bedstefar, sin fordrukne far og sin moster, som havde et langt og et kort ben.
R. Hansen beskrives meget indgående i erindringerne. Han drikker ikke - dvs. udover lidt øl, snaps og whisky. Han slår ikke - dvs. kun når det er nødvendigt. Og han er aldrig utro over for sin kone Viola - dvs. på nær dengang han var sammen med Gerda og Gyda og hvem der nu ellers var.
R. Hansen fortæller levende om alle de forskellige skæve og anderledes personligheder, som færdes på Vesterbro. Der er bl.a. vennen Karlsen, der er marskandiser og værtshusejeren hr. Fedesen, for hvem det er meget vigtigt at blive kaldt hr.

Jeg har aldrig læst noget af Jørn Riel før, men faldt tilfældigt over en anbefaling af denne på en side på nettet. Og jeg har bestemt ikke fortrudt jeg har læst den. Personerne bliver beskrevet meget levende og med et glimt i øjet, så man ikke kan andet end at elske dem alle sammen for deres små særheder og specielle personligheder.
Om jeg kommer til at læse andet af Jørn Riel må tiden vise, men jeg synes ikke umiddelbart, at der var nogle bøger på listen over hans tidligere udgivelser som fangede mig.
En antikvarboghandlers erindringer er god og meget levende fortalt. Og så er det i øvrigt ret genialt med de korte erindringer, fordi man nemt kan læse et par sider eller ti og så lægge den fra sig igen. Det kan godt anbefales i sådan en eksamenslæsningsperiode som jeg er inde i, hvor der egentlig ikke rigtig er tid til skønlitteratur, men hvor det alligevel kan være en god måde at slappe af på - i hvert fald for mig.

3 kommentarer:

Fru Green sagde ...

Med alle de antikvariske bøger jeg køber, så får jeg helt lyst til at læse bogen - bare pga. at titlen.

Mia sagde ...

:o)

Titlen snyder så bare lidt for den handler ikke meget om selve hans antikvarboghandler, men det er en ganske udmærket bog, så du kan da altid prøve at give dig i kast med den. Den er omkring 175 sider lang så det er lige til at overkomme.

Anonym sagde ...

Den sproglige kamp er tabt.
Mies misforståelse får mig som gammel dansklærer til at ryste lidt på hovedet. Ikke af hende, men af en omsiggribende misforståelse. Sprogligt henviser udtryk som "antikvarboghandleren",
"bageren" og "slagteren" IKKE til butikken men personen.
Jeg får stadig kvalme af udtryk som "Jeg skal op I bageren", når meningen er "i bagerbutikken".
Årsagen er sproglig dovenskab og dermed udviklet fattigdom