16. september 2012

Karl Ove Knausgård - Min kamp 6

Karl Ove Knausgård
Min kamp 6
Forlaget Oktober
1116 sider
23. jul-6. sep

Så har jeg fået læst sidste bind i Karl Ove Knausgårds serie. Det er en fantastisk afslutning på en rigtig god og velskreven serie.

Fokus i bind 6 er perioden omkring udgivelsen af de første bøger, og hvilke følelser Knausgård gennemlever, og hvilke reaktioner omverdenen har. Onklen Gunnar er rasende og vil sagsøge Karl Ove Knausgård for at have skrevet hvad han har - om både faren og farmoren, fordi Gunnar mener det er usandt.

I midten af bind 6 er desuden et stort essay på omkring 400 sider, der primært handler om den unge Hitler, der også havde et ret problematisk forhold til sin far. Jeg synes egentlig da jeg læste romanen, at det var lidt malplaceret, og alligevel fungerede det faktisk ret godt med essay'et. Det er bare meget anderledes end resten af romanen er det.

Jeg er virkelig begejstret for Karl Ove Knausgårds værk, og jeg er sikker på det skal genlæses en gang i fremtiden. Jeg har desuden ikke fortrudt, at jeg kastede mig over den norske udgave - jeg synes egentlig tværtimod, at det har tilført en ekstra dimension til min læsning af romanen.

Alt i alt synes jeg det er en must read. Og meget gerne på norsk - selvom jeg ikke kan sige noget om, hvorvidt den danske oversættelse er. Men det er så relativt let at læse det norske, så jeg synes man skal unde sig selv den oplevelse det er at læse romanen på originalsproget.