7. oktober 2010

Emma Donoghue - Room

Emma Donoghue
Room
Picador
321 sider
24. sep-30. sep

Room er en FANTASTISK roman. Den handler om den femårige Jack, der i hele sit liv har boet sammen med sin mor, Ma, i Room (Rummet). Alle tingene har navne, og det er med stort. Sengen er således ikke bare sengen, men Sengen. Det samme gælder Komfuret og alle de andre ting, der er i Rummet. Hvad Jack ikke ved er, at Old Nick holder Ma og ham indespærret, og at han har gjort det siden et par år før Jack blev født, idet Old Nick kidnappede Ma en dag hun var på vej til undervisning. Old Nick kommer jævnligt ind i Rummet via de aflåste døre, fordi han vil ha' sex med Ma. Ma har undladt at fortælle Jack, at der er en verden uden på den anden side, og han tror derfor, at Rummet er hele verden.

Room følger Ma og Jacks liv i Rummet, og de er vældigt kreative i deres forsøg på at finde på lege og andre ting de kan beskæftige sig med, selvom Rummet ikke indeholder ret mange ting. Og ellers så må de ønske sig det som en søndagsgave fra Old Nick. Ma spekulerer meget på, hvordan Jack og hende skal undslippe Old Nicks fangenskab, og det bliver omdrejningspunktet i romanen at forsøge at slippe ud og få skabt et normalt liv igen.

Det er svært at yde handlingen retfærdighed. Romanen er fortalt gennem Jacks øjne, og Emma Donoghue har været intet mindre end fantastisk til at gøre det. Dette er en roman, der bare SKAL læses. Room var desuden nomineret til Man Booker prisen 2010, men den kom ikke med på shortlisten. Utroligt, hvis du spørger mig - men læs den, læs den. Room kan ikke anbefales nok.

4 kommentarer:

Bogklubben mener sagde ...

Den bog lyder virkelig spændende men samtidig meget skræmmende, da det jo desværre ligner nogle eksempler fra den virkelige verden.

Hilsen Anette

Mia sagde ...

Hej Anette,

Den er også virkelig spændende, men også meget skræmmende. Og ja, den ligner desværre til forveksling nogle eksempler fra det virkelige liv.

Det er dog virkelig en anbefalelsesværdig læseoplevelse, som Room kan give :-)

Hilsen Mia

Erik Vinzent Arn Lawrence Linow sagde ...

Spændende univers der her erlinet op, omend noget ejendommeligt.

Kristina sagde ...

Puh, er lige blevet færdig med den og nærmest begyndt igen. Fabelagtig skrækkelig bog :-)

Kristina