28. juni 2010

George Orwell - 1984

George Orwell
1984
Gyldendal
245 sider
16. jun-24. jun

Endnu en klassiker om fremtidens skrækscenarier er læst. Orwells klassiker overraskede mig positivt, og jeg synes 1984 var en rigtig god læseoplevelse, som fik hårene til at rejse sig.

1984 handler om Winston, og bogen er delt op i tre dele. Den første del, hvor Winston skriver dagbog og i det hele taget er ret skeptisk overfor Partiet og den manglende frihed, som Big Brother samfundet fører til. Anden del handler om Winston og hans forhold til Julia, som foregår i smug, skjult for teleskærmen, hvorfra alt ellers bliver overvåget i hjemmene. Dette skal dog vise sig ikke at være sandheden og i tredje del af romanen er det så torturen og de skrækkelige handlinger, som Partiet udfører for at få folk på "rette spor", der er centrum for romanen.

Den sidste del af romanen går ind imellem en smule i selvsving; der er lidt for mange gentagelser og lidt for meget skriven om det samme. Men alt i alt kan det ikke ødelægge mit helhedsindtryk af 1984. Interessant roman, spændende og gribende fra første til sidste side. Der er tale om en must read klassiker - og det kommer endda fra mig, som ellers generelt har det en smule anstrengt med klassikere.

Ingen kommentarer: