18. maj 2010

Aldous Huxley - Fagre nye verden

Aldous Huxley
Fagre nye verden
Hovedland
212 sider
13. maj-17. maj

Jeg havde ikke særligt høje forventninger, fordi jeg normalt ikke er særlig vild med klassikere. Men Fagre nye verden er i hvert fald en undtagelse. Det er en spændende roman og den tager fat i nogle temaer, der er rigtig interessante.

Fagre nye verden foregår i London - omkring 632 år efter Ford - dvs. den Ford som fremstillede biler på samlebånd. I Huxleys Fagre nye verden er det derimod mennesker, der frembringes på samlebånd. Og det er ikke unormalt, at der findes 800 helt ens tvillinger. Alle menneskene er frembragt via genmanipulation og "fremavlet" så de hver især har specifikke egenskaber, som kan skabe balance i samfundet. Det er bl.a. forudbestemt, hvilket samfundslag individet skal tilhøre, og i hvilket erhverv vedkommende skal arbejde.

Meningen er, at alle skal være lykkelige gennem hele livet. Denne statsstyrede kontrol sikrer samfundet mod overraskelser og ubehageligheder. Hvis der endelig er nogle, der opfører sig, så de ikke passer ind i normen, så venter der dem en ø, hvor de kan få lov at være sammen med andre, der heller ikke kan tilpasse sig de gængse normer.

Ensomhed er bandlyst i Fagre nye verden, men det er karakteristisk for to af personerne vi møder i romanen, Bernard Marx og Hemholtz Watson, at de begge føler sig anderledes og som værende individuelle personligheder. Og dette ender med at få konsekvenser...

Fagre nye verden er hermed anbefalet videre. Og jeg planlægger inden for nær fremtid også at få læst 1984 af George Orwell. Det er et helt tema jeg har startet efter, at vi har besluttet at læse et par fremtidsromaner i den læseklub, jeg er med i.

2 kommentarer:

Christopher Dungey sagde ...

Kun 212 sider, jeg troede det var en mursten. Må se at få den læst ( :

Fedt at du er med i en læseklub nu, det er jeg også, det giver lidt ektra krydderi til hjernen og anmeldelserne.

Jeg vælger så at lade de andre læseklubmedlemmers holdninger indgå på min blog af og til, hvis det er interessant, hvad de har sagt, men selvfølgelig er deres synspunkter anonyme, synes ikke man kan tillade sig andet.

Mia sagde ...

Christopher - Nej der er absolut ikke tale om en mursten, men jeg havde samme forventning som dig inden jeg købte den.

Det giver helt sikkert lidt ekstra krydderi at få diskuteret bøgerne i læseklubben. Den er dog relativt nystartet og der var lidt startvanskeligheder og vi har derfor først i denne uge fået diskuteret Fagre nye verden. Derfor indeholder min omtale ikke noget input fra min læseklub.