19. januar 2010

Christian Mørk - Darling Jim

Christian Mørk
Darling Jim
Politikens forlag
316 sider
8. jan-16. jan

Postbudet Niall kommer i besiddelse af Fionas dagbog - en kvinde, der for nyligt er død på dramatisk vis. Fionas dagbog fortæller historien om Darling Jim, der ankommer til en landsby i Irland. Han er en god fortæller, en skjald, og mange mennesker i lokalområdet lader sig drage af ham og tryllebindes af de historier han fortæller. Der følger en hel del mord i kølvandet på Jim og en hel del kvinder mister livet efter at have været sammen med ham.

Via Fionas dagbog og siden hen også søsteren Róisíns dagbog får vi en skræmmende og uhyggelig fortælling om kvinder, kærlighed, mord og ulve.

Og Niall må selvfølgelig tilbage til det sted, hvor Fiona og Róisíns historie foregår, så han kan se det hele med egne øjne...

Romanen er præget af en ret speciel stemning, og den er ganske udmærket underholdning. Darling Jim var første roman i den læseklub jeg er begyndt at deltage i sammen med fem andre kvinder. Vi fik en god diskussion omkring romanen og om den tid den foregår i. Vi synes der var en hel del ting, der indikerede, at romanen foregik i 1950'erne og 60'erne, men når der så ind imellem sniger sig en iPod ind i fortællingen, så må man jo lige revurdere den opfattelse. Og samtidig kan det jo være en ros til forfatteren om at skabe en masse atmosfære, som kan få en til at tro, at man er i en helt anden tid end man reelt er.

Jeg er ikke ovenud begejstret for Darling Jim, men det er ganske udmærket underholdning, der dog har en hel del løse ender ved slutningen af romanen. Og der er en del ting, der ikke helt giver mening, hvorfor det overhovedet introduceres. Samtlige af os fire, der deltog i læseklubbens møde var i hvert fald ret undrende overfor, hvad kvinden på den gule motorcykel symboliserer, til trods for at hun dukker op et par gange i løbet af romanen.

Ingen kommentarer: