27. oktober 2009

John Kennedy Toole - Fjolsernes forbund

John Kennedy Toole
Fjolsernes forbund
Töffsteins
412 sider
21. okt-26. okt

Fjolsernes forbund handler om den meget specielle, overvægtige og meget anderledes klædte Ignatius J. Reilly, der bor med sin mor, i et mindre pænt kvarter, i New Orleans. Han er sunket hen i dovenskab; er 30 år, bor hjemme hos sin mor, og laver ikke dagens gerning. Moderen får tiden til at gå med at bowle, og på grund af forskellige omstændigheder ender hun med at tvinge Ignatius til at finde et job, så han kan hjælpe med at betale af på gælden, som moren er plaget af. Dette bliver starter på Ignatius' rundtur i New Orleans, hvor vi møder alle svindlerne og fjolserne, som færdes i storbyen.

Handlingen er meget mere end det ovenstående, men det yder den slet ikke retfærdighed at begynde at beskrive den nærmere her. Der er kun en ting at gøre, og det er at læse romanen selv :o)

Romanen er genialt opbygget; historien fortælles fra flere sider, og det hele går til sidst op i en højere enhed, selvom slutningen dog var ret overraskende for mig. Men jeg er begejstret for romanen - den er virkelig god, rigtig sjov og på sine steder også tragikomisk.

Meget ærgeligt, at forfatteren begik selvmord i 1969, hvorefter romanen blev fundet blandt hans efterladte ejendele, udgivet i 1980 for derefter at vinde Pulitzerprisen året efter. Til trods for dette er romanen faktisk først blevet oversat til dansk sidste år. Dette betyder jo så desværre også, at vi ikke får flere romaner eller andet fra John Kennedy Tooles hånd.

Fjolsernes forbund er hermed anbefalet på det varmeste; det er virkelig god underholdning!

2 kommentarer:

Louise sagde ...

Jeg er selv i gang med Fjolsernes Forbund for tiden, og det har jeg været i et stykke tid. Jeg er på den ene side stærkt begejstret og på den anden side har jeg bare lyst til at banke Ignatius sønder og sammen. Han irriterer mig SÅ meget ;-) Så jeg læser et kapitel her og der, så jeg ikke får for meget spat i ham. Men du har ret i, at det er ærgerligt, at John K. Toole er død, for det ville have været morsomt at læse noget mere fra hans hånd.

Mia sagde ...

Louise - den irritation kan jeg sagtens følge, men godt du hænger på endnu. Jeg synes i hvert fald, at Fjolsernes forbund var en god læseoplevelse trods alt.