20. august 2009

Martin Lindstrom - Buyology

Martin Lindstrom
Buyology
Random House business books
240 sider
12. aug-18. aug

Buyology er bogen om, hvorfor vi køber det vi gør. Og samtidig er det bogen som gør op med ret mange af de klassiske markedsføringsfiduser og fortæller os, at de faktisk ikke virker; i hvert fald ikke dem alle sammen.

Det er en ret interessant bog, som Lindstrom her har skrevet. Han bruger både de gængse spørgeskema metoder, men samtidig foretager han scanning af folks hjerner, når de ser brands (mærkevarer) og besvarer forskellige spørgsmål omkring brands, således at det bliver klart, hvilken del af hjernen, der er aktiv, når vi tager forskellige typer købsbeslutninger.

Lindstrom tager bl.a. den klassiske "duel" mellem Pepsi og Coca Cola under behandling. De fleste siger, at de foretrækker Pepsi, men de fortsætter med at købe Coca Cola. Hvorfor? En af de ting, der fremsættes i bogen er, at Pepsi er den, som lige umiddelbart smager sødest når man tager en slurk (og altså typisk får udleveret en lille mængde i sådan en test), men på den lange bane, når man indtager en hel flaske, så bliver Pepsi'en for sød, og derfor ender folk med at købe Coca Cola i det lange løb, selvom de siger, at de foretrækker Pepsi.

Bogen er hurtig læst, og den er skrevet i et lettilgængeligt engelsk - og den er såmænd også oversat til dansk, hvis man hellere vil læse den på sit modersmål.

2 kommentarer:

Christopher Dungey sagde ...

Kender du Paco Underhill? Hans forskning minder meget om emnet i 'Buyology' bogen, du læste. Jeg brugte to af Underhill's bøger 'Why we shop the science of shopping'(2000) samt 'Call of the mall'(2004) under min bibliotekaruddannelse.

Underhill forsker bl.a. indenfor indkøbscentre, forbrugerpsykologi, shoppingadfærd og impulskøb. Jeg koblede det så i min opgave til biblioteket og serendipity-begrebet. Det var spændende læsning.

Hvis du ikke gider kaste dig over Underhill's bøger, kan du evt. se et par af hans pointer i mit idekatalog. Søg på ordet 'Underhill' i pdf'en:
http://ord.110mb.com/Idekatalog.3.Dec08.word.pdf

I øvrigt held og lykke med dit nye job ( :
mvh Christopher

Mia sagde ...

Christopher - Paco Underhill kender jeg ikke nej, men jeg har søgt lidt rundt på de to bøger du anbefaler og det lyder super interessant. Det er bestemt noget jeg sagtens kunne finde på at læse engang.
Tak for anbefalingen :o)

Og tak for held og lykke.