29. juli 2009

Junot Díaz - The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

Junot Díaz
The Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Faber and Faber
335 sider
9. jul-22. jul

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao handler om den overvægtige, nørdede Oscar, der bor med sin dominikanske familie i New Jersey. Romanen handler om forbandelsen, fuku'en, som har ramt familien i mange generationer, og som de ikke kan slippe af med igen. Der er blandt andet morfaren, som kæmper med at beskytte sin smukke datter fra diktatoren, i den Dominikanske Republik, der er den helt store skørtejæger, og der er Oscar, som absolut ikke har held i kærlighed til trods for, at han forelsker sig hele tiden.

Romanen beskriver Oscars liv, søsteren Lolas liv og deres mor Belis liv og forfædrene og deres oplevelser. Der er således tale om en hel familiesaga, der fortæller familiens liv igennem flere generationer, og der er god mulighed for at lære lidt om den Dominikanske Republiks historie.

Bogen er præget af en hel del spanske gloser, og det passer fint i konteksten, men det fungerer ikke, at der ikke er lavet en ordliste hertil. Der var i hvert fald flere af ordene jeg havde problemer med at forstå, men nogle af dem fremtræder dog ud af konteksten. I den danske udgave er der en ordliste, og jeg fortryder ret meget, at jeg ikke læste den danske udgave fremfor den engelske - det tror jeg havde gjort læseoplevelsen lidt mere komplet for mig.

Jeg er ikke så begejstret, som f.eks. Eskapisten var, men der var skam tale om en ganske udmærket læseoplevelse, og jeg var godt underholdt i løbet af ferien.

3 kommentarer:

Carsten sagde ...

Øv at du ikke var ligeså begejstret som mig. Mht. ordene, så har forfatteren flere gange udtalt, at det simpelthen er en pointe i romanen, at man ikke skal forstå alle ordene. Det er en pointe der indgår i romanens forståelsesramme, hvor mange kulturer og sprog eksisterer side om side med hinanden. Derfor er det også en total fejltagelse, når forlaget til den danske udgave har vedlagt en ordliste, efter min mening.

Mia sagde ...

Carsten - På sin vis kan jeg godt følge den vinkel på det, og alligevel så vil jeg altså bare gerne forstå det jeg læser :o Så jeg er nu stadigvæk tilhænger af en ordliste

Carsten sagde ...

Det er selvfølgelig også helt ok :-)