7. juli 2009

David Foster Wallace - The Broom of the System

David Foster Wallace
The Broom of the System
Abacus
467 sider
18. jun-5. jul

The Broom of the System er den første af Wallaces bøger, jeg har læst, men det er bestemt ikke den sidste. Romanen handler om Lenore Stonecipher Beadsman, der har alverdens problemer at slås med. Hun tager telefoner hos Frequent & Vigorous, hvor der dog er store problemer med telefonomstillingen, som modtager opkald, der skulle være endt andre steder. Lenore kærester rundt med hendes chef Rick Vigorous, som har ejerfornemmelser over hende, hvilket Lenore ikke er tilfreds med, og der er mere eller mindre altid problemer mellem de to. Lenore elsker dog, når Rick fortæller historier for hende; og alene de historier Rick fortæller er hele romanen værd - de er fantastisk morsomme og meget specielle. Lenore har af Rick fået en fugl, som lige pludselig kan tale, meget mere end den gjorde i forvejen, og den ender med at blive tv stjerne i et religiøst program på tv. Samtidig er Lenores bedstemor sammen med 25 andre ældre mennesker forsvundet fra det plejehjem, hvor hun bor, og Lenore forsøger derfor at finde ud af, hvad der er sket.
Handlingen i romanen er præget af flere sideløbende historier, men det fungerer fint og man er egentlig aldrig i tvivl om, hvad der handler om hvad - i hvert fald ikke når først man er godt inde i romanen.
Slutningen er meget åben (den sidste linie i romanen stopper midt i en sætning: "I'm a man of my" og så står der ikke mere), og normalt er jeg virkelig modstander af åbne slutninger. Her fungerer det dog fint, selvom jeg godt kan savne et mere klart svar på, hvad der er sket med Lenores bedstemor og de andre ældre mennesker fra plejehjemmet.

Nedskrevet lyder handlingen helt og aldeles mærkelig, og det er den sådan set også. Det må dog også ses som værende en af Wallaces styrker. Jeg er i hvert fald solgt til hans skrivestil, selvom jeg dog vil sige, at romanen kræver man har en ordbog i nærheden - det er ikke bare lige ud af landevejen engelsk han benytter.
The Broom of the System har det hele. Den er sjov, mystisk og ret original i sin udformning, og jeg var super godt underholdt hele vejen igennem. Så se at komme i gang med at få læst noget Wallace - der er (vist) for få mennesker her i Danmark, som rigtigt kender til ham.

Ingen kommentarer: