16. juni 2009

Michael Crichton - Frygtens ansigt

Michael Crichton
Frygtens ansigt
Cicero
516 sider
8. jun-15. jun

Meget meget interessant roman, som Michael Crichton her har skrevet. Fik den anbefalet af en veninde, og den har fuldt ud levet op til mine forventninger.
Crichtons roman er en blanding af fakta og fiktion. Der er kildehenvisninger, når han omtaler fakta, og fiktionen er til gengæld en god gedigen spændingsroman.

Kort fortalt handler Frygtens ansigt om millionæren George Morton, der donerer en hel del af sine penge til National Environmental Research Fund (NERF), men samtidig har meget svært ved at se, hvad pengene rent faktisk bliver brugt til. George Morton er bekymret for verdensklimaet og NERFs forvaltning af pengene, så han får sin advokat, Peter Evans, til at holde øje med NERF.
Nick Drake fra NERF er ligeledes bekymret, men det skyldes, at pengene ikke længere kommer i en lind strøm ned i NERFs kasse. De manglende pengedonationer tror Nick Drake skyldes alle de modstridende meldinger, som folk får i klimadebatten, og at de således er blevet immune overfor, hvor stor en trussel klimaproblemerne nu engang er set med Nick Drakes øjne.
NERF planlægger at afholde en miljøkonference, og i forbindelse med denne, kunne det jo være meget passende, hvis der skete en stor miljøkatastrofe, så folk ligesom kunne få øjnene op for problemerne igen... Og det går Nick Drake så ellers i gang med at få arrangeret... eller gør han?

Virkelig anbefalesværdig roman, som diskuterer nogle af de store klimaspørgsmål som er oppe i tiden. For hvor meget er fup og hvor meget er fakta i den hektiske debat, som jævnligt pågår i medierne? Crichton forsøger sig med kildehenvisninger, når der i bogen angives fakta, men samtidig bør man heller ikke bare stole blindt på det, der skrives i romanen. Romanen åbner helt sikkert ens øjne for, at klimaspørgsmålet ikke er helt så entydigt, som det tit bliver fremstillet, og at der altså kan fremlægges fakta, som påpeger, at den globale opvarmning eskalerer, men der kan bestemt også fremlægges fakta som viser det modsatte. Så læs romanen og bliv alligevel lidt klogere på klimaproblematikken.
Crichton henviser i øvrigt flere steder til Bjørn Lomborgs bog: Verdens sande tilstand, og det gav mig egentlig helt lyst til at læse den. Kunne dog ikke lige skaffe den i boghandlen i går, men fik i stedet fat på Køl af, som er en anden bog Lomborg har skrevet om klimadebatten, og hvad der er fup henholdsvis fakta. Så den vil jeg straks gå i gang med i forlængelse af Frygtens ansigt, som altså var en virkelig god og anbefalelsesværdig læseoplevelse.

Ingen kommentarer: