11. maj 2009

Steven Rose - Lifelines

Steven Rose
Lifelines
Vintage
309 sider
19. apr-10. maj

Steven Rose har skrevet en interessant bog, hvor hans hovedformål er, at fremsætte en teori om livet, og det, at vi mennesker selv skaber vores egen fremtid, selvom vi ikke har indflydelse på visse omstændigheder.
Steven Rose ser organismen som centret for livet, og han konfronterer således både de personer, som er tilhængere af reduktionisme, og ultra-darwinisterne, blandt andet repræsenteret ved Richard Dawkins og hans bog The Selfish Gene, som mener, at alt lige fra politisk overbevisning over alkoholisme til seksuel orientering, er styret af vores gener. Rose mener dog, at reduktionisterne og ultra-darwinisterernes synspunkter er udtryk for, at de benægter livets kompleksitet, og at der er mange andre faktorer som spiller ind på udformningen af livet, end kun generne. Og det er dette Rose redegører for i bogen Lifelines.

Jeg synes ikke helt Steven Roses mission lykkedes. De første 6 kapitler af bogen omhandler en hel masse emner, men intet af det går ret meget i dybden, og sammenhængen er svær at se. De efterfølgende 4 kapitler går det hele lidt mere op i en højere enhed, da Rose her formår, at trække linier tilbage til det, som er skrevet i tidligere kapitler, og der fremkommer efterhånden en sammenhæng i det.
Alt i alt dog en rigtig interessant bog, og jeg glæder mig til at få en anden vinkel på det hele, når jeg engang får læst The Selfish Gene af Richard Dawkins, så Roses argumenter ikke står alene.

Ingen kommentarer: