19. december 2008

Richard Ford - The Sportswriter

Richard Ford
The Sportswriter
Bloomsbury
367 sider
13. nov-18. dec

The Sportswriter handler om den 38-årige Frank Bascombe, som vi følger tre dage i påsken 1983. Han har to børn og en yngre kæreste, Vicki, og alt i alt burde han være lykkelig. Men det er han ikke: Hans søn, Ralph, er død for fire år siden, men naturligt nok er Frank stadigvæk påvirket af det, han er blevet skilt fra konen, som han egentlig stadigvæk har følelser for og han har måttet opgive sin karriere som romanforfatter for i stedet at skrive artikler om sport.
I løbet af de tre dage i påsken, hvor vi følger Frank når han, at mødes med x-konen ved sønnens gravsted, fordi det er årsdagen for sønnens død. Han rejser til Detroit, både for at arbejde, men også for at holde en kort ferie med kæresten Vicki. Men begge dele ender ud som en katastrofe og Frank vender hjem, som en følelsesmæssigt ustabil mand.

The Sportswriter er en bog, hvor der egentlig ikke sker så meget, og så alligevel. Ford har en fantastisk evne til at beskrive, hvordan Frank føler, hvordan han har det og hvad han tænker. Man kan virkelig sætte sig ind i det og på sin vis føle med ham. Handlingsmæssigt sker der knap så meget, men bogen skal også klart læses for de følelsesmæssige beskrivelser, som Ford præsterer. Og til trods for at bogen kører meget på følelser, tanker og sindsstemninger, så kammer det aldrig over og bliver for sukkersødt, utroværdigt eller trivielt. Det fungerer bare.

Virkelig anbefalelsesværdig - og jeg glæder mig over, at der er to (selvstændige) fortsættelser om Frank Bascombe, som allerede står på reolen og venter på at blive læst. Før jeg kaster mig videre og i gang med nummer to om Frank Bascombe, så skal der dog lige læses lidt andet først.

3 kommentarer:

cyclone bill sagde ...

Fedt - jeg har længe tænkt at den måske var værd at læse. Nu må næste skridt blive at jeg anskaffer mig den!

Sannie sagde ...

Tak for anmeldelsen. Jeg fører den lige lige til listen. Jeg er i gang med "ekstremt højt og utrolig tæt på" og glæder mig til at høre, hvad du synes om den.
- Glædelig jul til dig.
- Sannie

Mia sagde ...

Cyclone Bill - Yeah, klart du skal anskaffe den og så se at få den læst ;o) Ej jeg synes i hvert fald det var en god læseoplevelse, og glæder mig over der er to mere i serien

Sannie - Indtil videre er jeg ganske overrasket over Ekstremt højt og utrolig tæt på. Den er slet ikke helt hvad jeg havde forestillet mig, men den overrasker på en god måde. Jeg er i hvert fald positiv over den indtil videre.

Glædelig jul til jer begge :o)