16. oktober 2008

Ildefonso Falcones - Havets katedral

Ildefonso Falcones
Havets katedral
Bazar
629 sider
27. sep-14. okt.

Bygningen af Havets katedral danner rammen for skildringen af en masse barcelonesiske borgere, og de historiske begivenheder, som præger tiden i 1300-tallet.
Arnau Estanyol er sammen med sin far, Bernat Estanyol, der er livegen, flygtet til Barcelona, for at starte en ny tilværelse og for at de kan opnå at blive frie borgere. Arnau og Bernat oplever megen modgang og Bernat bliver dræbt, da han bliver dømt for at være skyld i at have startet et oprør blandt borgerne i Barcelona. Arnau må derfor klare sig selv, og allerede som 14-årig ernærer han sig som bastaix (havnearbejder), og slæber tunge sten til bygningen af Havets katedral.
Pesten drager ikke udenom Barcelona, og rygterne i byen siger, at det er jøderne, som har spredt den frygtelige sygdom. Da nogle jødiske børn er ved at blive dræbt på denne baggrund redder Arnau dem, hvilket medfører, at han kommer til at kunne ernære sig som vekselerer, og dermed kan se frem til at blive en velhavende mand. Selvom lykken egentlig tilsmiler Arnau, så er der rigeligt med problemer som tårner sig op for ham. Han bliver tvunget til at gifte sig med kongens myndling, Elionor, som han ikke elsker, og derfor ikke vil opfylde sine ægteskabelige forpligtelser overfor. Dette medfører, at Elionor planlægger en frygtelig hævn over Arnau, og hun er da også ved at få skovlen under ham, idet Arnau tilfangetages af inkvisitionen og bliver stillet overfor at måtte bekæmpe dem. Arnau har mange fjender, men han har bestemt også mange venner og forretningsforbindelser, som kæmper og gør hvad de kan for at redde Arnau - samtidig med, at hans fjender selvfølgelig gør hvad de kan for at få ham til at bukke under.

Jeg tror snart jeg burde have lært det - hold dig væk fra bøger, som alle lovpriser og er meget positive overfor. Jeg bliver dælme altid så skuffet. Dermed ikke sagt, at Havets katedral er en dårlig bog, for det er det bestemt ikke. Jeg synes til gengæld bare ikke, at den lever helt op til alt den hype, der har været omkring den, selvom jeg skam var ganske godt underholdt, da jeg læste den. Helt indfanget fik den mig dog aldrig, hvilket læsetiden vel et eller andet sted også viser. Havde det været sådan en bog, hvor man bare lige måtte læse en side mere før man lagde den fra sig, ja, så havde det nok ikke taget så lang tid for mig at komme igennem den.
Til trods for, at bogen indeholder et utal af personer, så formår Falcones at beskrive dem meget levende og menneskeligt, og man føler i hvert fald med Arnau, og alle de ting han må gennemgå. Ind imellem blev jeg en smule irriteret over, at personerne er meget ensidige, forstået på den måde, at enten så er de meget onde, eller også så er de meget gode. Der er ikke rigtig nogen man ikke ved, hvor man har, og som kan skabe nogle overraskelsesmomenter ved at vælge en side man ikke lige havde forestillet sig.
Alt i alt en ganske underholdende roman, som får en lille anbefaling herfra.

11 kommentarer:

Lise sagde ...

ENDELIG var du tilbage, var begyndt at lave en eftersøgning af dig :-) min bogpusher, er pludselig forsvundet, hvordan skal jeg så få læst gode bøger?

Nå men havets katedral har jeg selv læst, og jeg syns faktisk den var forrygende god. Smag og behag :o)

Mia sagde ...

Lise - Helt rolig nu ;o) Det er jo bare ikke altid jeg har tid til at være turbo læser, og når bøgerne tæller så forholdsvis mange sider som Havets katedral gør, så går der lige lidt ekstra tid inden jeg får den læst ;o) Men jeg er back in game :oD

Jamen jeg synes skam heller ikke Havets katedral var dårlig - opskriften er bare lidt set før, men jeg var skam udmærket underholdt. Den mindede mig lidt om Jordens søjler af Ken Follett hvis du har læst den. Men nu kunne jeg så ikke engang bidrage med noget inspiration til din læsning alligevel. Så jeg må vist hellere skynde mig at læse videre, så der forhåbentligt snart er lidt ny inspiration at finde her på siden. Og ellers kan du måske søge hjælp i min læseliste - der er da en masse titler. Google dem så skal der nok komme lidt info om handlingen og så kan du nok se om det er noget for dig :o)

Lise sagde ...

Mia, faktisk kan jeg kun give dig ret, den minder rigtig meget om jordens søjler.

Har skam kigget din læseliste igennem, tror det var der jeg fandt Havets katedral - vi har næsten ens læsesmag, bare vi ikke når i det der overnaturlige noget ;-)

Mia sagde ...

Lise - Ja, der er ret meget Jordens søjler over den. Men tænker egentlig om jeg mest tænker det fordi den også handler om bygningen af en katedral. Men sådan bogens struktur og generelt det der med at fortælle en historie om menneskerne omkring katedralen går jo i hvert fald igen i både Havets katedral og Jordens søjler.

Godt du finder lidt inspiration på listen til trods for at jeg ikke er igennem bøgerne endnu :o) Der er heldigvis overtal af ikke-overnaturlige bøger, så det går ikke helt galt ;o)

Anonym sagde ...

Jeg har det fuldstændig på samme måde. De der bøger som bliver bestsellere, bliver jeg ofte skuffet over. Det bedste eksempel jeg kan nævne er "Frøken Smilla". STOR skuffelse. Men hvorfor er det sådan? Måske fordi at vi læser så meget, at vi har andre forventninger end de fleste? Jeg ved det ikke, men jeg synes det er underligt, at jeg bliver så skuffet hver eneste gang.

Mia sagde ...

Jens - Rigtig godt spørgsmål egentlig. Måske du har ret i, at vi kommer til at forvente noget andet (og mere) når bogen er en bestseller og derfor så ender med at være skuffet?
Jeg har et par gange forsøgt at starte på Frk. Smilla, og har begge gange opgivet, så jeg ser bestemt heller ikke det geniale i den bog. Men generelt ser jeg vist bare ikke det geniale i Peter Høeg

Lise sagde ...

Se det med Peter Høgh, det har jeg slet ikke turde udtale mig om i nogen af mine boglæsende-veninde kredse - for helt ærlig, jeg kan slet ikke komme over de første 10 sider af NOGEN af hans bøger, og alle lovpriser ham... (mangler en smiley der kan himle med øjnene). Men det siger jeg ikke højt!

Mette sagde ...

Min teori er, i al ydmyghed, at en meget stor del af min fantastiske læseoplevelse med Havets Katedral er mine tilbagevendende besøg i Spanien og i Barcelona. Navne, stemninger osv. var/er genkendelige og næsten hjemlige.

Mia sagde ...

Lise - Det er altså ret sjovt som man kan have så forskellige opfattelser af de kære forfattere.

Mette - Jeg tror bestemt du har helt ret i, at det gør en stor forskel hvis man har været i Barcelona, og dermed mærker stemningen i bogen på en helt anden måde :o) Det ville helt sikkert også have gjort læseoplevelsen ret meget større for mig er jeg overbevist om.

Bogplukkerne sagde ...

Tja, jeg har været i Barcelona adskillige gange og holder utroligt meget af den by. Det var nok også en stor del af tilskyndelsen for mig til at kaste mig over Havets Katedral. Men det gjorde ikke læseoplevelsen større for mig. Måske tværtimod.
Se i øvrigt min mening om denne bog her: http://bogpluk.blogspot.com/2008/05/havets-katedral-af-ildefonso-falcones.html Jeg kan røbe, at jeg er ret enig med Mia om denne bog ;-)

Britt

Mia sagde ...

Britt - Vi lyder til at være ret enige ja, og jeg læste en omtale af Havets katedral på en anden blog for et par dage siden (kan dælme bare ikke lige huske hvilken) og også den omtale var meget i stil med den jeg har lavet, og det du har skrevet, så vi er nogle stykker der er i samme gruppe hvad angår den her roman

God weekend :o)