12. april 2008

Terry Pratchett - Mort

Terry Pratchett
Mort (nr. 4 i Discworld serien)
Transworld Publishers Ltd.
219 sider
22. mar-2. apr

Mort mangler ifølge hans far, Lezek, et job, og Mort tager derfor hen til et lokalt marked, for at søge arbejde. Mort har ikke umiddelbart held med at finde sig en arbejdsgiver, men lige omkring midnat dukker en mand, klædt i en sort kappe, op på sin hvide hest, Binky. Han vil gerne ansætte Mort til at hjælpe ham med at udføre sit arbejde. Manden viser sig at være selve Death (Døden) og Mort skal nu lære, hvordan han kan tage folks sjæl til en anden verden - Morts far får derimod blot at vide, at Mort nu kommer i lære som bedemand.
Mort bliver efterhånden oplært i Deaths arbejde, og en dag sendes han selv ud for at klare Deaths opgaver. Der sker dog det, at Mort i stedet for at følge prinsessens sjæl til den anden verden, redder hende fra døden, hvilket resulterer i, at der nu eksisterer to parallelle virkeligheder i Discworld. Og prinsessen er stadigvæk i overhængende fare for at dø, så Mort må på den igen for at prøve at redde hende, hvilket han begiver sig ud i sammen med Deaths adopterede datter, Ysabell, som han senere gifter sig med.
Imens Mort udfører Deaths opgaver, og efterhånden bliver mere og mere som Death selv, så vil Death gerne prøve at opleve, hvordan det er at være et menneske, og han tager derfor til Ankh-Morpork.

Jeg er solgt - altså til Discworld ;o) Endnu engang en klart anbefalelsesværdig og humoristisk fantasy roman, som Pratchett her har skrevet. Ens opfattelse af Death er intet mindre end ændret efter man har læst denne bog.

En grundigere handlingsbeskrivelse kan læses her.

Ingen kommentarer: