Bogtyvens fortæller er ret utraditionel: Det er nemlig selveste Døden, der fortæller historien.
Bogtyven foregår under 2. verdenskrig i Tyskland. Hovedpersonen er den 9-årige Liesel, der ved historiens begyndelse er på vej til sin plejefamilie sammen med sin lillebror. Lillebroren dør på vej til plejefamilien, hvilket medfører, at Liesel og hendes mor står af toget for at få lillebroren begravet. Det er ved lillebrorens begravelse, at Liesel første gang indleder sig på at være en bogtyv, da hun stjæler en bog, som graveren har tabt i sneen. Problemet for Liesel er, at hun ikke kan læse, så det er først senere hun finder ud af, at det er "håndbog for kirkegårdsgravere" hun har taget. At Liesel stjal bogen fra sneen bliver en indledning til en karriere, hvor hun flere gange senere bliver "forvandlet" til bogtyven.
Det er faren, Hans Hubermann, i plejefamilien, som lærer Liesel at læse, til trods for, at han selv er en elendig læser. Og det er også den fantastiske plejefar, som troligt sidder ved hendes seng hver nat, når hun plages af mareridt på grund af lillebrorens død. Til gengæld er plejemoren, Rosa Hubermann, en noget streng kvinde med et beskidt sprog, men hun viser sig at være en god kvinde, da først krigen for alvor sætter ind i Molching, udenfor München, hvor Liesels plejefamilie bor. Hans Hubermann er en virkelig god og gavmild mand, som allerede har overlevet én krig. Godheden er bare ikke altid en god ting under krigen; det er farlig at give tilfangetagne jøder brød, det er farligt at male husfacader for jøderne, og det er endnu mere farligt at skjule en jøde, Max, i sin kælder. Til trods for det gør Hans Hubermann det alligevel, og Liesel udvikler et varmt venskab med den skjulte jøde, Max.
Markus Zusak formår at gøre personerne levende, og man mærker selv, hvor meget godhed Hans Hubermann indeholder efterhånden, som historien skrider frem. Bogtyven er en alternativ måde at fortælle historien om anden verdenskrig på, fordi vi ser den gennem den 9-årige Liesels øjne, men samtidig får vi vinklen fra Døden selv. Det tilføjer romanen et ekstra frygteligt aspekt, at man er med Døden på slagmarken og i gaskamrene, når han skal samle de millioner af døde menneskers sjæle op.
Bogtyven er en god fortælling, og til trods for, at emnet 2. verdenskrig ikke er noget jeg interesserer mig ret meget for, så fandt jeg alligevel bogen spændende og vedkommende. Jeg forstår godt, at Bogtyven har fået en hel del ros, men jeg er ikke helt så begejstret som mange af anmelderne var det. Der er dog stadigvæk tale om en god fortælling, og den kan bestemt anbefales.
Bogtyven er til trods for sine over 500 sider ret letlæst, da tekststørrelsen og afstanden mellem linierne er forholdsvis stor. Og så har jeg ladet mig fortælle, at der faktisk er tale om en ungdomsroman, hvilket vel også spiller ind.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
11 kommentarer:
Nej hvor pudsigt Mia!!!
Jeg har min fremme på bordet - på engelsk! Kun læst de første par sider - men der bliver nok læst en del her i weekenden. Kun skimmet din anmeldelse - vil ikke have nogle overraskelser ødelagt!
Vi har vist samme smag!
Nille - Ja, det ser sørme da ud som om vi har samme bogsmag må man sige. Jeg er spændt på at læse hvad du synes om Bogtyven :o)
Den lyder godt nok spændende. Puha den bogliste bliver da også længere og længere. :-)
JJ
JJ - Jeg kender det kun alt for godt ;o) Det er ikke nemt når der er så mange spændende bøger i denne verden, og ikke mindst internettet kan få en til at falde over endnu flere som man ikke selv ville have overvejet, hvis ikke man havde læst op dem på en side på nettet. Sådan er det i hvert fald for mig
Sådan lidt off topic: hvis du nu skulle anbefale et par bøger eller fem (enten fordi du har læst dem og kunne lide dem eller fordi du planlægger at læse dem og tror de er gode), hvad skulle man så investere i/ønske sig til jul?
Kola - Off topic er altid velkomment ;o)
Benn Q. Holm: Album.
Den læste jeg for nogle år siden, og den var rigtig god synes jeg.
Carsten Jensen: Vi, de druknede
Egentlig ikke et emne (sømænd) som interesserer mig, men det er virkelig en god fortælling CJ her har bygget op. Der ligger en anmeldelse af den her: http://bogorm.blogspot.com/2007/02/carsten-jensen-vi-de-druknede.html
Carlos Ruiz Zafon: Vindens Skygge
Virkelig spændende bog. Mere er der ikke at sige til det.
Jonas T. Bengtsson: Aminas breve
Ganske god bog og ret anderledes end det der altid bliver udgivet, synes jeg.
Og så kan (næsten) alt af Haruki Murakami anbefales.
Jeg nævner i flæng Trækopfuglens krønike, Kafka på stranden, Norwegian Wood, En vild fårejagt og Dans dans dans. Flere af disse ligger på anmeldelser af her:
http://bogorm.blogspot.com/2007/04/haruki-murakami-en-vild-frejagt.html
http://bogorm.blogspot.com/2007/04/haruki-murakami-dans-dans-dans.html
http://bogorm.blogspot.com/2007/03/haruki-murakami-snden-for-grnsen-og.html
http://bogorm.blogspot.com/2007/03/haruki-murakami-norwegian-wood.html
Du kan jo søge på ovenstående bøger og se om det er noget for dig. Ellers så skriv igen, så skal jeg prøve at anbefale noget andet :o)
Ovenstående er i hvert fald inden for ganske forskellige genrer.
Hov, jeg kan da se mine links ikke virker ordentligt.
Kan du ikke finde anmeldelsen på bloggen kola, så må du sige til.
Haruki Murakamis ligger under kategorien magisk realisme, og Vi, de druknede kan du finde under Marstal :o)
Tak for det. Kafka på Stranden var en af mine overvejelser, så at du anbefaler den gør da at jeg lige tager et ekstra kig på resten af dine forslag.
Kola - Jeg har endnu ikke selv læst Kafka på stranden. Det er sådan en jeg gemmer til en ferie hvor jeg har virkelig god tid til at læse den. Men jeg kan bare mærke den er god ;o)
Yes endnu en liste af bøger jeg skal have bestilt på biblioteket - jeg tilhører ikke den "art" som ejer bøgerne selv desværre.
Tak for en altid inspirerende blogg.
Kærligst
Lise
Lisen - Tak :o) Jeg er glad for du kan bruge bloggen.
Biblioteket er nu også en god ting for det kan hurtigt blive dyrt, hvis man gerne vil eje alle de bøger man læser. Jeg ejer omkring 350 bøger, og det er da planen at den samling skal udvides, men jeg er skam samtidig en flittig bruger af biblioteket. Jeg har i hvert fald tit en bog jeg godt kunne tænke mig at læse, men som jeg ikke vil købe. Og så benytter jeg tit biblioteket, hvis jeg gerne vil læse de nye bøger som jeg synes er for dyre at købe her og nu. Yderligere så synes jeg det er en god ting at man kan finde bøgerne på biblioteket, selvom de er udsolgt fra forlaget
Send en kommentar