23. september 2007

Løget og insektet i ravklumpen

"Når et løg skrælles, driver det tårer frem, som slører blikket. Løget illustrerer forsøget på at genskabe et levet liv: Man ser uklart, kommer i tvivl, digter måske lidt til; når under alle omstændigheder aldrig ind til kernen af erindringerne eller sig selv. Modbilledet til løget er insektet i en ravklump, som minder om de øjeblikke, der for altid har fæstnet sig med (...) klarhed."

Citatet stammer fra bagsiden af Günter Grass' erindringer. Jeg synes symbolikken med, at erindringerne enten fremstår som lagene i løget eller insektet i ravklumpen er rigtig godt.
Det fik i hvert fald mig til at tænke over, at der bare er nogle oplevelser man erindrer klart og tydeligt, mens andre glider i baggrunden og sløres med årene. Desuden er der nogle oplevelser, hvor man husker brudstykker af dem, mens der er andre oplevelser, hvor man husker det hele ned til mindste detalje. Bagsideteksten fra Grass' erindringer er i hvert fald så sandt, som det er skrevet.

4 kommentarer:

Emmaline... sagde ...

Det er bestemt kloge ord og rigtig nok. Det er nogle gange de besynderligste ting man kan huske, mens andre ting, som man synes, man burde huske, overhovedet ikke har fæstnet sig....

Mia sagde ...

Emmaline - Ja, nogen gange så er det de besynderligste oplevelser, og små detaljer, man kan huske. Også ting som man dengang man oplevede dem ikke troede ville sætte sig spor.

NILLE sagde ...

Hvis du vil starte med Ishiguro kan jeg stærkt anbefale Never Let Me Go - en surrealistisk bog men som virker SÅ almindelig i starten... When We Were Orphans er lidt mere tilgængelig.

Jeg har også Koncerten - men efter 2 i træk skulle der stilskifte til. Og intet bedre end at have noget godt i vente!

Mia sagde ...

Nille - Tak for anbefalingerne. Never Let Me Go lyder spændende. Det bliver dog ikke lige med det samme jeg kommer i gang med dem, da jeg har rigeligt at læse lige i øjeblikket ;o) Specielt når jeg også skal passe studiet.

Men anbefalingerne er noteret. Tak :o) Altid rart at blive anbefalet nyt læsestof