16. september 2007

Bent Haller - Den ottende bonde

Den ottende bonde handler om den syvende bonde på slægtsgården Oppgård. Anton, den syvende bonde, er sidste generation på slægtgården i Nordjylland, og han er efterhånden blevet 90 år gammel. Vi hører om Antons oplevelser fra han blev født i 1917, og frem til han dør, hvor der er sket en rivende udvikling med gården og bondekulturen. I dag er maskinerne dominerende, men da Anton var dreng var det håndkraften, som måtte tages i brug. Anton har levet et slidsomt liv på gården, hvor den dominerende mor har styret Antons tilværelse og gårdens udvikling med hård hånd. Det er Antons mor, som har stået for indkøb af bil, traktorer og mejetærskere, og selvom Anton flere gange i romanen sætter sig for at nu må han slå i bordet, så bliver det aldrig rigtig nogle alvorlige slag han får slået.
Moren er ondskaben selv, og hun er ikke bange for at manipulere og fremføre løgne, så det hele kan blive som hun gerne vil have det. Anton finder sig i det, og han sørger blot for at passe sit det daglige arbejde, og så lade moren om at styre resten. Selv i Antons kærligheds liv får moren lov at bestemme...
Anton ser tilbage på livet på gården, godt hjulpet af slægtens afdøde kvinder, høvederne og grisene, specielt Særimner, som hjemsøger ham. Vi hører om dengang Anton mødtes med Ågårdens Anna under broen. Om Ingeborg, som blev fundet i gadekæret, efter at hun havde født et barn, der på mystisk vis døde under fødslen. Og om Antons kamp for at overleve efter moren er død, og den sidste pige på gården er smuttet.

Bent Haller har skrevet en fremragende slægtsroman. Den er fuld af ondskab, og man sidder løbende gennem bogen og tænker, at nu må ham Anton altså gøre alvor af det og slå i bordet overfor den styrende og dominerende mor, som igen vil forhindre Anton i det han gerne vil. Den ottende bonde er en virkelig god læseoplevelse, og der er vist ikke meget andet at sige end, at der er tale om en must read!

3 kommentarer:

Lisen sagde ...

Hvor godt jeg lige faldt ind forbi din blogg, for tidligere idag sad og jeg gruede lidt over det faktum at jeg stortset ikke har flere bøger at læse lige nu. Men så fik jeg lige inspiration fra dig!

Tak! - bog nr. 2 skrevet på ønskelisten hos biblioteket.

- Lisen

Mia sagde ...

Det er dejligt at høre du kan finde inspiration her. Kig endelig forbi igen en anden gang :o)

Jeg læser i hvert fald meget blandet, så der burde være chance for at falde over noget andet en anden gang :o)

Mette sagde ...

Hej Mia
Bare ganske kort. Jeg er totalt enig. Den ottende bonde er en grum og fuldstændig opslugende roman.
Og så er den også god at blive lidt klogere af - næste gang jeg møder en "Anton" vil jeg nok være en anelse mere overbærende ;-)
Forsat god læselyst.