16. juli 2007

Zadie Smith - Hvide tænder

Her er tale om en god læseoplevelse. Faktisk en rigtig god læseoplevelse, og jeg nød hver en side i Zadie Smiths Hvide tænder. Den kan bestemt anbefales.

Hvide tænder handler om de tre familier Jones, Iqbal og Chalfen, som alle bor i det samme kvarter i det nordlige London. De har dog en forskellig kulturel og religiøs baggrund, og hudfarven er heller ikke den samme.
Bogen tager udgangspunkt i Archie Jones og Samad Iqbal, og det er deres venskab, som vi følger i bogen i flere årtier. Dette foregår bl.a. via deres børn, den lidt usikre Irie og tvillingerne Millat og Magid. Archie, der er hvid og engelsk og Samad fra Bangladesh mødes under 2. verdenskrig, hvor de kæmper i samme kompagni i Østeuropa. I bogen møder vi Archie og Samad som midaldrende, hvor de bor i det samme kvarter i London, og hvor de begge to bliver fædre i en sen alder. Archie er gift med den langt yngre Clara fra Jamaica, mens Samad er gift med Alsana.
Dette scenarie er udgangspunktet for romanen og herudfra snor der sig en masse handlingsmønstre og forskellige begivenheder, alt imens de forskellige medlemmer af familien prøver på at få en dybere mening ud af deres liv.
Hvide tænder har fat i en masse emner, bl.a. religiøs fundamentalisme, hip hop, kolonitiden og genetikkens guddommelige magt. Der er en masse at hente i Hvide tænder, og den er virkelig god. Man keder sig ikke et sekund, når man er i selskab med familierne Jones, Iqbal og Chalfen, samt med Zadie Smiths sprudlende sprog.

Det er den første bog jeg har læst af Zadie Smith, men nu ser jeg virkelig frem til at læse mere. Hendes to andre romaner Autografmanden og Om skønhed ligger allerede klar og venter. Jeg vender dog lige ind omkring Christian Mørks De ti herskere, inden jeg igen er klar til Smith.

4 kommentarer:

Deborah sagde ...

Jeg kender hende slet ikke, men det lyder rigtig interessant, og noget jeg skal efterforske nærmere - helt sikkert. Tak for tippet!

Emmaline... sagde ...

Åh suk, en bog mere på den lange liste ;-). Kender hende ikke, men det lyder som en god bog, jeg kunne tænke mig at læse :-).

De ti herskere har jeg læst og jeg synes det er en rigtig god bog, spændende og svær at lægge fra sig. Glæder mig at høre din mening :-)

Mia sagde ...

Deborah - Det var så lidt. Og du har i hvert fald en god læseoplevelse til gode synes jeg.

Emmaline - Jeg kan i hvert fald kun anbefale Hvide tænder på det varmeste :o)
Indtil videre er jeg i hvert fald grebet af De ti herskere. Har læst de første 130 sider, og jeg må bare liiige læse et par sider mere hele tiden.

Hvide tænder sagde ...

mange tak for tippet. Det lyder interessant. Det skal jeg helt sikkert se nærmere på. Tak tak