8. april 2007

Erlend Loe - Doppler

Erlend Loes bog Doppler minder på flere måder om Naiv.Super, som jeg tidligere har læst. Den er lige så naivistisk og "sær" og selve opskriften for bogen er på sin vis den samme, da vi igen har at gøre med en fortæller, som synes livet er mærkeligt og ikke rigtig giver mening, hvilket fordrer, at fortælleren gør noget drastisk for at ændre sit liv.
Mere konkret handler Doppler om manden Doppler, der er far til to børn og gift. En konkret handling, nemlig et cykelstyrt, gør, at Doppler flytter fra kone og børn og ud i skoven for her at opbygge et liv, hvor han lever af naturens ressourcer. Han dræber en elgko, og dennes kød anvender Doppler til at bytte sig til andre fornødenheder hos den lokale købmand, bl.a. mælk. Den dræbte elgko har en kalv, som Doppler adopterer, og derefter lever sammen med ude i skoven. Herefter følger vi Dopplers liv i skoven, og de overvejelser han gør sig omkring livet i al almindelighed og ikke mindst kompetencerne i livet.


Doppler er en god bog, men den er meget i stil med Naiv.Super, hvilket gør, at når man først har læst den ene af disse bøger, så har man indirekte også læst den anden.

Jeg faldt over et par irritationsmomenter i selve oversættelsen af bogen. Doppler omtaler de dvd'er, som hans søn jævnligt ser, og disse titler er dårligt oversat til dansk. Tegnefilmen om Bob, handler jo om byggemand Bob og ikke bygmester Bob, som det er oversat til i bogen. Det samme gør sig gældende med toget Thomas, som hedder Thomas tog og ikke Thomas-toget :-s Det er småting, men nogle gange må man godt hænge sig i detaljerne ;o)

Der er flere sjove passager i bogen, men et citat der må fremhæves er følgende, som fremgår af s. 110m: "Jeg vil tro, at han ud fra elges tidsregning nu er lige på nippet til at blive teenager." Dette citat siger egentlig meget godt, hvilket forhold Doppler får til den adopterede elg, som følger ham i tykt og tyndt, og som i lange tider er Dopplers eneste selskab.

Ingen kommentarer: