10. september 2007

Anne B. Ragde - Berlinerpoplerne

Berlinerpoplerne handler om de tre brødre, Tor, Margido og Erlend. Tor er den ældste, og han bor på slægtsgården, der ligger udenfor Trondheim, sammen med sin gamle mor, og faren, der er underkuet og meget stille. Her passer Tor grisene, og lever et stille liv.
Margido er midt i halvtredserne. Han er ungkarl og bor i Trondheim, hvor han er bedemand.
Vinduesdekoratøren Erlend bor i København. Han er bøsse, og bor sammen med avisredaktøren Krumme.
De tre brødres mor får et slagtilfælde ugen før juleaften, og hun ligger for døden. De tre brødre bliver ført sammen ved deres mors dødsleje, og det er første gang i meget længe, at brødrene ser hinanden. Tors datter, Torunn, som ingen af dem knap nok kender, dukker også op.
Ved morens dødsleje kommer der en masse sandheder frem omkring familien, som tidligere har været fortiet. Disse sandheder er højst overraskende - det var i hvert fald ikke lige det jeg forventede, der endte med at blive afsløret.

Berlinerpoplerne er bygget op således, at de tre brødre og Torunn fungerer som jeg-fortællere i de forskellige afsnit bogen igennem. Det er et godt virkemiddel, fordi vi får historien fra flere vinkler, og vi får fortalt, hvad de tre brødre oplever i dagene op til, at Tor ringer og siger, at deres mor har fået et slagtilfælde.

Berlinerpoplerne er en rigtig god bog. Jeg har en svaghed for familiefortællinger, og bogens slutning er ret overraskende. Her er i hvert fald ikke tale om en forudsigelig bog.

2 kommentarer:

Emmaline... sagde ...

Det lyder som en god bog, godt fortalt og med en overraskende slutning som jeg godt kan lide. Tak for beskrivelsen!

Mia sagde ...

Det er bestemt også en god bog :o) Og det var så lidt med beskrivelsen. Det er det min blog er her for ;o)