28. februar 2011

Erling Jepsen - Ingen grund til overdramatisering

Erling Jepsen
Ingen grund til overdramatisering
Borgen
179 sider
24. feb-26. feb

Ingen grund til overdramatisering er historien om en ung mand fra Sønderjylland, som forsøger at klare sig i København. Han tynges dog af en voksende skattegæld, skrantende studier, en opsagt lejlighed og en navnebror, som har succes. Så det hele er lidt svært, og han "flygter" jævnligt hjem til forældrene i Sønderjylland for at forsøge at komme på ret kurs igen.

Det er Erling Jepsens debut og det er egentlig ganske udmærket. Ret banalt og enkelt - i hvert fald når man ser fortællerens liv udefra, men det er absolut ikke nemt og enkelt for fortælleren, der står midt i det. Og det forklarer Erling Jepsen faktisk ret godt.

25. februar 2011

Dan Turèll - Vangede billeder

Dan Turèll
Vangede billeder
Borgen
200 sider
21. feb-24. feb

Vangede billeder er Dan Turèlls barndoms- og ungdomserindringer om mennesker, lokaliteter og oplevelser i Vangede ved Gentofte nord for København i 50'ernes arbejderkvarter. Det er underholdende og beskrivelserne er som at være der selv.

Det er klassisk Dan Turèll og han kan altså noget med det danske sprog.

Jonathan Franzen - The Discomfort Zone

Jonathan Franzen
The Discomfort Zone
Farrar, Straus and Giroux
195 sider
15. feb-21. feb

Jonathan Franzens personlige historie om barndommen og det at vokse op i midtvesten, og om at være voksen i New York. Der er 6 fortællinger i The Discomfort Zone og der bliver behandlet en hel del forskellige emner, bl.a. bliver Peanut tegneserien diskuteret og Jonathan Franzen fortæller om sin interesse for at kigge på fugle. Det lyder ret banalt og måske lidt kedeligt, men det er det ikke, for Franzen skriver godt. Rigtig godt. Absolut anbefalelsesværdig.

16. februar 2011

Bjarne Riis og Lars Steen Pedersen - Riis

Bjarne Riis og Lars Steen Pedersen
Riis
People's Press
514 sider
12. feb-15. feb

Tjaeh - titlen på bogen siger vel det hele. Selvbiografi om og af Bjarne Riis. Om den svære barndom, karrieren, dopingen, og det at have sit eget cykelhold.

Umiddelbart ret ærlig, og ganske god underholdning. Endda med absolut muntre passager ind imellem, som bragte smilet frem. Jeg var godt underholdt.

Jens Christian Grøndahl - Fire dage i marts

Jens Christian Grøndahl
Fire dage i marts
Gyldendal
333 sider
4. feb-12. feb

Ingrid Dreyer er arkitekt og enlig mor til Jonas. Romanen Fire dage i marts handler om fire dage i marts i Ingrids liv, hvor hendes 15 årige søn Jonas bliver anholdt for grov vold. Det er fire dage i Ingrids liv, hvor hun tænker over mange ting i sit liv og om sit forhold til sin mor Berthe og sin mormor Ada. Gentager mønstret sig og er hun lige så dårlig en mor som de to andre kvinder i hendes familie har været det?

Hmmm jeg er lidt splittet her. På sin vis ganske udmærket underholdning og alligevel fanger det bare aldrig helt.

10. februar 2011

Paolo Giordano - The Solitude of Prime Numbers

Paolo Giordano
The Solitude of Prime Numbers
Black Swan
379 sider
30. jan-4. feb

Alice og Mattia er alene med deres personlige tragedier. Alice's far var først skyld i hendes skiulykke som barn, og senere drev han hende ud i anoreksien. For Mattia er tragedien en anden: da han var dreng efterlod han sin mentalt handicappede tvillingesøster i en park, da de var på vej til fødselsdag, og da han kom tilbage var hun ingen steder at se.

De to ensomme unge møder hinanden i skolen, og de får et helt særligt bånd. Herfra følger historien de to igennem deres liv.

Romanen er god - det er dog primært første halvdel, der er mest interessant. Romanen går lidt i stå hen mod slutningen, men den kan absolut anbefales.

Nilles litteratur har en rigtig god omtale af bogen her.

1. februar 2011

Alting og ingenting

Indlæggene om bøgerne er lidt korte i øjeblikket, og det er egentlig fordi jeg er ved at miste lidt af interessen for at blogge. Og samtidig synes jeg på den anden side, at det er en god måde for mig selv at holde styr på hvad jeg læser. Så pt. er det vist mest for min egen skyld, at der lige bliver skrevet lidt kort om de læste bøger. Måske holder jeg helt op - måske vender lysten til at blogge tilbage. Jeg ved det ikke, men pt. er kvaliteten lidt svingende, men det er jo min blog og dermed mig, der bestemmer ;o)

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner - Freakonomics

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner
Freakonomics
Penguin Books
320 sider
20. jan-29. jan

Der er ikke noget overordnet tema i Freakonomics. Til gengæld er der en hel masse fortællinger om en hel masse interessante ting, og hvad der har forårsaget disse ting. Hvorfor er det sådan at narkohandlere ofte bor hjemme hos deres mor? Og hvorfor var det lige at kriminaliteten faldt i USA op igennem 1990'erne? Hvis du går og savner svar på disse spørgsmål - og en hel del flere, så er Freakonomics bogen du må have fat i.

Karen Blixen - Den afrikanske farm

Karen Blixen
Den afrikanske farm
Gyldendal
355 sider
13. jan-20. jan

En rigtig klassiker - og det er absolut fortjent. Rigtig spændende læsning om Karen Blixens liv på kaffefarmen i Kenya. Jeg skal absolut læse mere Blixen i fremtiden.