22. september 2009

Henrik List - Kære fucking dagbog

Henrik List
Kære fucking dagbog
Lindhardt og Ringhof
384 sider
19. sep-22. sep

Jeg er helt bestemt ikke målgruppen for denne dagbog. Men jeg var alligevel tiltrukket af at læse den, for lige at sætte mig en smule ind i, hvordan noget af ungdommen tænker i dag - og så sammenligne med, hvor meget anderledes det lige er i forhold til, hvordan jeg tænkte dengang for 10 år siden, da jeg havde samme alder, som hovedpersonen, Kat, der skriver dagbogen.

Kat er emo, og hun er tilhænger af Ungdomshuset. Dagbogen dækker perioden fra sensommeren 2006 og til forårsdagen i 2007, hvor politiet rydder Ungdomshuset. Kat fortæller om sin mor, som hun ikke kommer særlig godt ud af det med, hendes lillebror William, som hun deler værelse med, og egentlig bare er ret træt af. Der er faren, som har det psykisk svært, og som Kat besøger ind imellem.
Kære fucking dagbog tager en del emner op til kærlig behandling; der diskuteres cutting, cyberspace, stoffer, piercinger, emo - og hvad det vil sige at være emo, venner, veninder og mobning i skolen. Kat skriver om det musik hun elsker, og som er en stor del af hendes tilværelse, og Kat fortæller ligeledes om sine følelser for drengene, og hvordan det egentlig er at være ung i 00'erne.

Jeg synes det er ret svært at skrive, hvad jeg egentlig synes om Kære fucking dagbog. Jeg læste den færdig og det siger i hvert fald noget. Samtidig var jeg ganske udmærket underholdt, men hold op, jeg er også glad for, at teenageårene er overstået for mit vedkommende. Den der følelse af slet ikke at høre til nogen steder, og tit bare føle at alt og alle er imod én, kan jeg i hvert fald godt genkende.
Ind imellem endte jeg med at være lidt irriteret over det chatsprog, som romanen er skrevet i. Men samtidig er det jo egentlig en del af charmen, og en del af det at være ung netop nu, så det passer egentlig fint ind i stilen.

Her er tale om en roman, der helt sikkert vil fange en del unge, og nok specielt dem, der kan relatere sig til det at være emo.

20. september 2009

Daniel Kehlmann - Berømmelse

Daniel Kehlmann
Berømmelse
Lindhardt & Ringhof
208 sider
18. sep-19. sep

Dette er den første af Daniel Kehlmanns romaner, som jeg læser, selvom jeg dog har Opmålingen af verden stående på reolen i venteposition. Og jeg blev bestemt ikke skuffet over Berømmelse. Romanen er delt op i 9 historier, som på sin vis er selvstændige, men som i sidste ende ender med at hænge sammen på en rigtig god måde. Da jeg havde læst den første historie var jeg på ingen måde imponeret, og jeg var i tvivl om jeg skulle fortsætte. Men jeg fortsatte, og det er jeg glad for. Berømmelse er en god lille læseoplevelse, og der er flere lag i romanen; og der er altid lidt tvivl om, hvad der er virkelighed og hvad der ikke er.
Det fungerer super, og det er spændende, hvordan Kehlmann formår at skrive meget forskelligt alt efter hvem der er hovedpersonen i den historie, der bliver fortalt her og nu.

Berømmelse kan bestemt anbefales; den er hurtigt læst, men den giver alligevel lidt at tænke over, og lidt at holde styr på i løbet af historien, da det lige er med at se sammenhængene mellem historierne efterhånden som man kommer frem i romanen.

18. september 2009

David Foster Wallace - Everything and More; a Compact History of Infinity

David Foster Wallace
Everything and More; a Compact History of Infinite
Norton & Co. Inc.
344 sider
8. sep-18. sep

David Foster Wallace har her skrevet en bog, der fortæller historien om det matematiske begreb "uendelig". Virkelig interessant fremstilling, men bestemt også en smule langhåret ind imellem. Wallace formår dog at få det hele forklaret på en relativ nem måde, og der er indsat fodnoter, som man kan læse for at få yderligere uddybning af de forklaringer og pointer, der fremgår af teksten.

Jeg har altså bare en svaghed for matematik, og begreber, der relaterer sig hertil. Og David Foster Wallaces fremstilling var for mig en spændende måde at få mere at vide om uendelighedsbegrebet på.

10. september 2009

Lone Aburas - Føtexsøen

Lone Aburas
Føtexsøen
Gyldendal
164 sider
7. sep-8. sep

Føtexsøen handler om Lene, der arbejder i Føtex og ved siden af arbejder på sin debutroman. Det går bare ikke helt godt for det er som om inspirationen mangler, og den ene dag tager den næste, og så går tiden bare. Tiden går med kæresten Johan, kassedifferencer i Føtex og den dansk-egyptiske familie, som forventer at Lene lærer arabisk.

Hurtig, letlæst roman, som jeg har på fornemmelsen indeholder nogle selvbiografiske elementer. Alt i alt er jeg ikke imponeret; jeg var udmærket underholdt, men romanen vil ikke rigtig noget. Jeg savnede noget mere historie, og noget mere indhold.

8. september 2009

Harry Potter og dødsregalierne

J. K. Rowling
Harry Potter og dødsregalierne
Gyldendal
656 sider
31. aug-7. sep

Kæresten og jeg har læst fire af Harry Potter bøgerne højt for hinanden, men efter jeg startede på arbejde gik det lidt i sig selv igen. Det var ellers super hyggeligt med højtlæsning, men lidt svært at få til at fungere, når det endte med, at der blev læst to sider hver aften, og så var jeg ellers nærmest i drømmeland. Haha. Derfor manglede vi den sidste bog, og da kæresten havde læst den, overtog jeg så. Og lad det være sagt med det samme: Sikke en fantastisk afslutning på en rigtig god serie.

Handlingen vil jeg ikke sige et eneste ord om - det er der helt sikkert mange andre, der har gjort før mig, og jeg skulle nødigt komme til at afsløre for meget og lave spoilers og alt muligt.

Jeg synes J.K. Rowling formår at få alle de løse ender bundet sammen i en flot afslutning. Bogen er dyster og mørk, men der er visse lyspunkter ind imellem. Der er fart over feltet fra side start til slut, og jeg var super godt underholdt hele vejen igennem.
Harry Potter bøgerne er hypede, ja, men det er med god grund, synes jeg. Og jeg tror bestemt jeg kommer til at genlæse dem engang om nogle år. Ingen tvivl om det. Specielt de sidste tre bøger er gode, og historierne lidt mere komplekse end det er tilfældet i de første bøger.

Stor anbefaling herfra! Jeg var solgt fra side et.

1. september 2009

Helle Helle - Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand

Helle Helle
Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand
Samleren
167 sider
29. aug-30. aug

Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand handler om Susanne, der bor sammen med Kim. Hun arbejder på et hospital, hvor hun i begyndelsen gør rent, men senere bliver hun forfremmet til køkkenregionerne, hvor hun møder Ester, der ligeledes arbejder på hospitalet. Ester har et brændende ønske om at blive gravid og det lykkedes også, men flere gange mister hun barnet. Som følge af dette kommer hun pludselig ikke mere, og det viser sig at hun har sagt op. For Susanne går det samme vej med arbejdet på hospitalet. En dag da Susanne bliver bedt om at lære noget nyt køkkenpersonale op, siger hun nemlig op. Hun påtager sig i stedet rengøringsjob i folks private hjem, og her støder hun en tilfældig dag på Ester nede på gaden. Dette bliver startskuddet til, at de to ser mere til hinanden. Ester er igen gravid, og da der ender med at være krise i hendes forhold flygter hun hjem til Susanne, hvor hun ender med at bo i flere måneder.

Som altid med Helle Helle ligger der en masse usagte ting under overfladen. Historien er egentlig ret banal, men man må selv fylde ud, hvor der mangler. Fx er Kim ikke ret indgående beskrevet, og vi ser ham gennem Susannes briller - og umiddelbart er det mit indtryk, at de egentlig ikke har et særlig godt forhold, Susanne og Kim. Det har sine momenter, men meget af tiden efter det kedeligt, og som om de ikke rigtig vil hinanden.
Alt i alt er Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand en hurtig, letlæst bog, men den har bestemt sine momenter ind imellem. Jeg var ganske udmærket underholdt romanen igennem.
Der er et eller andet over Helle Helles måde at skrive på, og jeg vender helt sikkert tilbage til hendes forfatterskab, og læser noget mere af det hun har skrevet.